HT mener

Fylkeskommunens utrolige pengebruk

Naiviteten er forbløffende. Noen tror åpenbart at pengene kommer til å strekke til uansett.

nyheter


Man skulle tro at reaksjonene de fikk etter å ha brukt 200.000 kroner på et ordførerkjede ville fått fylkeskommunen til å tenke seg godt om når fremtidige investeringer skulle gjøres. Lite tyder på det. Ifølge avisa iTromsøs siste avsløring har de nå kjøpt flunkende nye PC-er til samtlige fylkestingspolitikere – uten å sjekke om de hadde fra før, eller hadde bruk for ny PC.

Fylkesråd for samferdsel i Troms og Finnmark fylkeskommune, Kristina Hansen (Ap), sa onsdag på NRK Nordnytt at økonomien i Troms og Finnmark fylkeskommune er så dårlig at de ikke har råd til skredsikringstiltak – etter raset ved Pollfjellet. Uttalelsen står i grell kontrast til de famøse vedtakene om innkjøp av ordførerkjede og nye datamaskiner.

Da Troms og Finnmark ble slått sammen, ble det bedyret at den nye fylkeskommunen likevel ikke skulle fjerne stillinger. Man hadde altså gjort en sammenslåing som faktisk bare gjorde det dyrere, ettersom reiseutgiftene vil gå til himmels. Blant annet på grunn av flyreiser tur-retur Tromsø-Vadsø.

Utgangspunktet for investeringen i nye PC-er var at fylkeskommunen skulle avholde sitt junimøte digitalt, og derfor var avhengig av at alle fylkestingspolitikerne hadde godt nok datautstyr til å gjennomføre møtet. Tanken var åpenbart at man ville spare litt når det gjaldt de nevnte reiseutgiftene, ved å avholde flere av møtene på nett. Problemet var bare at ingen sjekket hvem som hadde behov for ny PC, og hvem som hadde fra før.

Når noen av medarbeiderne trenger nytt utstyr for å utføre sitt arbeid, er det viktig ikke å være smålig. Men derifra, til å kjøpe til alle som har fra før, er det et svært langt skritt. Ifølge fylkesordfører for Troms og Finnmark, Ivar Prestbakmo (Sp), var det for mye arbeid å sjekke hvem som hadde fra før. Kanskje hadde det vært en idé med en felles e-post til alle det gjaldt?

Resultatet ble i alle fall at det ble kjøpt nye PC-er til samtlige 55 fylkestingspolitikerne i Troms og Finnmark, med en prislapp på 14.698 kroner per stykk. Totalsum: 808.390 kroner. Jo visst er det besparelser på reiseutgifter, men unødige innkjøp er og blir penger man ikke hadde trengt å bruke nå.

Når man ser denne nonchalansen rundt pengebruk, fremstår fylkeskommunen mest av alt som en ungdom som får Visa-kort for første gang, og kjøper nye hodetelefoner, Playstation og stereoanlegg, selv om det ikke finnes ei krone på konto. Naiviteten er forbløffende. Noen tror åpenbart at pengene kommer til å strekke til uansett.

Mens kommuner og bedrifter sparer penger der det er mulig midt i en krise, opplever vi altså at fylkeskommunen bare auser ut. Og det attpåtil for å kjøpe inn noe ingen har bedt om.