– Dette er ikke godt nok, uttaler Camilla Fors-Falkeng (V) om standarden på Blåhuset

Under 100 meter fra Harstad rådhus ligger Blåhuset som deler ut mat til over tre millioner i året. Dette bygget er ikke blitt vedlikeholdt siden 2004 og skriker etter en oppgradering. Menneskene som besøker Blåhuset har en ting til felles, at de har en utfordrende livssituasjon. Det kan være skambelagt og stigmatiserende å trå inn i bygget.

Camilla Fors-Falkeng utenfor Blåhuset  Foto: Kristine Hals

nyheter

Harstad Venstre ved Camilla Fors-Falkeng har fremmet en interpellasjon til kommunestyremøtet 28.mai ved et forslag til vedtak som lyder: «Harstad kommunestyret ber at om vedlikehold av Blåhuset fremmes i løpet av høsten 2020, senest i forkant av saken om 2.tertial.»

Fors-Falkeng forteller at utvalget for helse og omsorg har vært på befaring på Blåhuset, og at samtlige syns at forholdene ved huset er svært dårlig og at det fremstår som en rønne.

– Folk som kommer hit har mulighet å betale for å få et rom å overnatte og det er også mulig å vaske klær her og få seg en dusj. Jeg synes ikke rommene her er noe særlig og jeg ville aldri funnet meg i en slik standard. Dette er for dårlig, det er ikke et verdig tilbud, uttaler Fors-Falkeng.

Dårlig magefølelse

Her er et av rommene Blåhuset leier ut til byens trengende Camilla Fors-Falkeng er ikke fonøyd med standarden.  Foto: Kristine Hals

Videre forteller hun at dette er en viktig sak for henne som politiker, men også som medmedmenneske.

– Jeg jobber selv i rus og psykiatritjenesten og det jeg ser gir meg en dårlig magefølelse. Vi ønsker at det skal lages en plan for vedlikehold av bygget. Hadde man bytta kledning på bygget, oppgradert bad og fått et ordentlig vaskerom så hadde veldig mye vært gjort. Noe må gjøres fordi bygget har blitt forsømt over så mange år uten at noen har gjort noe.

Blåhuset mottar også donasjoner av mat og klær som deles ut til vanskeligstilte. Fors-Falkeng syns vi bør fjerne stigma rundt det å komme til Blåhuset ved at bygget blir oppgradert.

– Mange av de som kommer hit er folk som blir avist alle andre plasser. Mange er kanskje utvist fra butikker fordi det kan by på problemer eller utfordringer når de kommer. Her er alle velkommen. Der hoteller sier nei så må Blåhuset ta imot folk som kommer. Det kan være en mor med små barn som ikke har noen penger en fredags kveld og NAV er stengt, som kommer hit for å få mat.