Den smittede kvinnen kom med fly fra Gran Canaria

En godt voksen kvinne ble tirsdag ettermiddag lagt inn på UNN Harstad.

Driftsleder Gina Johansen (t.v) og avdelingsoverlege Hanne Frøshov ved UNN Harstad.  Foto: Odd Leif Andreassen

nyheter

Kvinnen har bosted i Harstad og ble tirsdag kveld innlagt med mistanke om koronasmitte på UNN Harstad, opplyste sykehuset onsdag formiddag.

Kvinnen er innlagt på sykehusets covid-19-sengepost, men ikke på intensivavdelingen.

Onsdag formiddag holdt driftsleder Gina Johansen og avdelingsleder Hanne Frøyshov ved medisinsk avdeling pressekonferanse på UNN Harstad. De opplyste at pasienten kom med fly fra Gran Canaria til Tromsø den 20. mars.

Tirsdag meldte kommunen at to koronasmittede personer kom til Harstad med samme fly.

– Det er en godt voksen kvinne fra Harstad. Vedkommende har ikke alvorlig bakenforliggende sykdom. På grunn av taushetsplikten kan vi ikke si noe helsetilstanden, sier de.

Kjørte egen bil

Kommunen har drevet med smitteoppsporing i forbindelse med denne kvinnen.

– Vi kan ikke si annet enn at alle som var med dette flyet, er i karantene i 14 dager.

Ifølge Johansen og Frøyshov kom kvinnen seg til sykehuset med egen bil. Hun blir nå tatt hånd om på sykehuset, som har innført egne koronaprosedyrer.

Driftsleder Gina Johansen (t.v) og avdelings overlege Hanne Frøshov ved UNN Harstad.  Foto: ODD LEIF ANDREASSEN/HARSTAD TIDE

– Før hun kom, visste vi at det var mistanke om korona, og hun ble da møtt av helsepersonell med smittevernutstyr.

De kan ikke si hvor mange ansatte som er i karantene, men at 120 ansatte er testet og at ingen har testet positiv.


To nye personer bekreftet smittet i Harstad

To nye personer bosatt i Harstad er bekreftet smittet med koronaviruset, ifølge en pressemelding fra Harstad kommune. Tirsdag har kommunen dermed tre personer som er bekreftet smittet med viruset etter testing.


– Vi har en egen testlab der ansatte som man mistenker kan bli smittet, blir testet, sier de.

Sykehuset har i noe tid jobbet for å forberede seg på økt tilgang av koronapasienter, og har derfor ryddet en egen avdeling på 22 sengeplasser.

– I tillegg har vi doblet intensivkapasiteten og økt antall respiratorer. Vi har også tatt den planlagte aktiviteten, men de pasientene som er i et behandlingsforløp som kreftpasienter, blir ikke nedprioritert, sier de.

– Frykter folk ikke tør å ringe oss

Det er streng kontroll på sykehuset for å komme inn. Det er også etablert en egen akuttinngang for denne pasientgruppen.

– Vi har drevet opplæring av smittevern på personell, og de som har fått nye oppgaver har også fått opplæring.

Sykehuset har god kontroll på smittevernutstyret, og spesielt nå når de nærmer seg kritisk nivå.

– Per i dag har nok utstyr, og det er ventet inn nytt parti om ikke lenge. Vi har god dialog med dem som har med innkjøp, sier de.


Har vært i kontakt med 19 medpassasjerer: Tror Harstad-mann ble smittet på flyet

– Vår hovedhypotese er at harstadmannen som ankom med flyet fra Gran Canaria 12. mars og som har fått påvist koronasmitte, selv ble smittet på flyet.


Mitt i denne krisen har sykehuset en annen bekymring, og ber folk om å ringe øyeblikkelig hjelp som de ville gjort i en normal situasjon.

– Vi ser at øyeblikkelig hjelp går ned. Det liker vi dårlig, for vi frykter at folk ligger hjemme og ikke tør ringe oss. Vår bønn er at alle må ringe når de trenger medisinsk hjelp, sier de.