Ole Martin (17) ser en kraftig endring i unges vaner i koronakrisa

En ukes tid etter at Norge ble stengt ned, ønsker Harstad ungdomsråd skryte av hvordan sine jevnaldrende takler koronakrisen.

Ole Martin Melbøe Nygård (17) er leder i Harstad ungdomsråd. 

nyheter

Leder Ole Martin Melbøe Nygård (17) opplever at ungdommer håndterer koronakrisen bra, sammenlignet med flere steder i landet.

– Det vi ser er at det har kommet en kraftig endring i hverdagen til ungdommene. De følger retningslinjene og holder seg hjemme. Nå går flere heller tur og er sosial, samtidig som de holder seg fysisk aktiv, forteller Nygård.

Ungdomsrådet opplever at unge holder seg unna fester og store arrangement. Hvis de ikke møter en eller to venner, bruker de sosiale medier.


Slik ser Heggen-elever på koronakrisa

I 3. klasse på Heggen har de denne uka hatt som oppgave på hjemmeskole å skrive essay om temaet korona.


Også nestleder William Kleming (16) på tiende trinn ved Seljestad ungdomsskole opplever det samme.

– Det virker som at ungdommen i Harstad er veldig flink og gjør som de skal. Kanskje møtes man en til to venner og holder de samme vennene i perioden. Dette er en bra anledning for unge som er god med sosiale medier til å bruke det til noe nyttig, sier Kleming.

– Det blir litt interessant å se hvordan det utfolder seg. Men jeg tror dette vil vare i en lengre periode, og at folk må forberede seg på at ting blir avlyst.


Nei til å gi ungdomsrådet begrenset forslagsrett: – Jeg hadde gjerne sett at vi fikk gjennomslag for dette

Til tross for tverrpolitisk ros av de unges engasjement valgte et stort flertall av politikerne å ikke åpne for å gi ungdomsrådet begrenset forslagsrett i kommunestyret og utvalg.


Nygård og Kleming ønsker å komme med en oppfordring til sine medelever:

– Vi i ungdomsrådet vil oppfordre enda flere til nå å bruke tiden på å lære noe nytt, og kanskje fylle dagene med gamle hobbyer. Det er mye der ute som vi tar for gitt. Vi trenger ikke treningssenter eller idrettshaller for være fysisk aktiv, ta heller en skitur eller en joggetur. Vi har også alle muligheter over nettet, sier Nygård.