Har vært i kontakt med 19 medpassasjerer: Tror Harstad-mann ble smittet på flyet

– Vår hovedhypotese er at harstadmannen som ankom med flyet fra Gran Canaria 12. mars og som har fått påvist koronasmitte, selv ble smittet på flyet.

Smittet: En Airbus A321 fra SunClass Airlines fra Gran Canaria 12. mars landet på Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes. Ombord var en passasjer fra Harstad, som har testet positivt på korona. Dette bildet er fra en tidligere flyving.   Foto: Avinor Flysikring

Kommuneoverlege Jonas Holte. 

nyheter

Dette opplyser kommuneoverlege Jonas Holte Harstad i Harstad kommune.

En av 19 fra Harstad

– Ut ifra en grundig vurdering, blant annet ut fra til harstadmannens symptomer, har vi kommet til at vedkommende trolig ble smittet på flyet. Vi har i henhold til Folkehelseinstituttets regelverk knyttet til smittefare ved nærkontakt, vært i direkte kontakt med samtlige passasjerer som satt på radene foran, bak og ved siden av harstadmannen på flyet. Totalt er det snakk om 19 personer.

– Bare den smittede kommer fra Harstad. De øvrige kommer fra Troms-Innland, Lofoten og Vesterålen. Vi sendte ut på fredag en anbefaling til kommunelegene i de aktuelle kommunene om å tilby disse passasjerene som har symptomer på smitte og la seg teste. Vi har ikke fått tilbakemeldinger om positive prøver på noen av de 19 passasjerene så langt. Arbeidet fortsetter videre i tiden fremover med å spore opp de øvrige passasjerene, sier kommuneoverlegen, sier Holte.

Virker positivt

I helga ble det observert store ansamlinger av personer på flere av de mest populære utfartsstedene i og omkring Harstad. Harstad Tidende har fått flere tips om at mange var samlet i gapahukene i Folkeparken-området i helga.

Dette er opplysninger Holte ikke liker å høre.

Kommuneoverlege Jonas Holte. 

– Det er ikke anbefalt å sitte tett i tett og side ved side. Man skal sitte 1 til 2 meter fra hverandre, også i skog og mark. Heldigvis opplever vi at de aller fleste respekterer dette, sier Holte.

– Vi forstår at livet i denne unntakstilstanden vi opplever lett kan bli preget av en stillesittende tilværelse innendørs. Fysisk aktivitet, turer i naturen og dagslys virker positivt inn på psyken og på søvn, og vi anbefaler at man ferdes ute i naturen. Men man må være like flinke her som ellers å overholde myndighetenes krav om avstand, sier Holte.

Flaks

Han kan videre melde at Harstad ikke har registrert flere smittetilfeller de siste dagene.

– Det er nok en kombinasjon av flaks, gode smitteverntiltak og tilfeldigheter. Men fordi de aller fleste av oss har vært flinke til å holde avstand til hverandre og tar håndhygiene på alvor, har vi klart å holde smittetallene nede, sier Holte.