Første koronatilfelle bekreftet i Harstad – nå etterlyser ordføreren mer smittevernutstyr

Det opplyser Harstad kommune mandag i en pressekonferanse direktesendt i videoen under.

Første koronasmittede er registrert i Harstad. Informasjon fra pressekonferansen på rådhuset i Harstad i dag.

nyheter

Personen er ansatt på en helseinstitusjon i Harstad. Ordfører Kari-Anne Opsal opplyser at den smittede bor i en annen kommune, men jobber i Harstad.

På spørsmål om hvilken institusjon den smittede er tilknyttet, svarer hun at kommunen ikke kan uttale seg.

– Den aktuelle ansatte er nå i god bedring etter en sykdomsperiode. Vi er i tett dialog med den ansatte, og forsøker å ivareta de ansatte best mulig.

Kommunen venter nå på testsvar om pasienter kan være smittet. Alle beboere, pårørende og ansatte er varslet.

– I god bedring

Koronatesten ble utført 13. mars, og kommunen mottok resultatet sent mandag, opplyser kommuneoverlege Jonas Holte.

– Vi vet ennå ikke hvordan vedkommende ble smittet, men vi mistenker innenlandssmitte. Det jobbes nå med å spore opp alle personer vedkommende har vært i kontakt med de siste ukene.


En person bekreftet smittet i Tjeldsund

En person bosatt i Tjeldsund kommune er bekreftet smittet med koronavirus. Situasjonen er under kontroll, sier kommuneoverlege Nadezda Viktorovna Wessel.


Kommunen opplyser at de samarbeider tett med den andre kommunen, og at de har satt i gang omfattende smitteverntiltak.

Strengere regler

Kommunedirektør Hugo Thode Hansen forteller om nye og strengere regler på institusjonen.

– Det er ingen andre som har påvist smitte. Vi har iverksatt strenge smitteverntiltak slik at ansatte og beboere ikke skal smittes. Felles bespisning er kuttet ut og beboerne har ikke kontakt med andre enn de ansatte, sier Hansen.

– De ansatte følges opp. FHI har anbefalt at de ansatte skal fortsette å gå på jobb så lenge de er friske. På fritiden skal de være hjemme i karantene.

Kommuneoverlege Jonas Holte informerer om at de ansatte nå skal bruke fullt smittevernutstyr (smittefrakk, lange hansker, munnbind med visir) i møte med pasientene.

Alle beboere med luftveissymptomer er satt i isolasjon.


En person bekreftet smittet i Tjeldsund

En person bosatt i Tjeldsund kommune er bekreftet smittet med koronavirus. Situasjonen er under kontroll, sier kommuneoverlege Nadezda Viktorovna Wessel.


Det er fra før ilagt besøksforbud på institusjonen. Reglene vil nå bli håndhevet ennå strengere.

Hvilke ansatte testes?

– Vi vil teste de som viser symptomer på luftveisinfeksjon, svarer Holte.

Han råder befolkningen til å regne med at det nå kan være smitte overalt og til å bedrive "nevrotisk" håndvask. Han råder også folk til å dra hjem fra jobb dersom de hoster eller opplever luftveissymptomer.

"Dugnad for materiell"

Ordfører Kari-Anne Opsal forteller at de neste dagene med karantene er kritisk for å lykkes med å stoppe spredningen. Hun forteller også at det kan oppstå utfordringer dersom det blir mangel på smittevernutstyr.

– Det kan godt hende at vi ikke lykkes, og da må vi forberede oss på neste fase. Der kan vi sammenligne oss med andre som har hatt denne smitten. Og det er da vi kommer til mitt andre budskap, at det nasjonalt er problemer med å få tak i smittevernutstyr. Vi klarer oss en stund, men vil gjerne ha mer i reserve. Derfor kommer vi med en oppfordring til de som kan ha smittevernutstyr om å ta kontakt med Harstad kommune slik at vi har det i beredskap. Dette er også en dugnad for materiell, sier Opsal.


– Foreløpig følger folk reglene

Harstad politistasjonsdistrikt har ikke fått inn meldinger om åpenbare brudd på karantenereglene så langt. 


– Men folk skal ikke være redde. Vi har smittevernutstyr nå, og gjør det vi kan, men vi må være forberedt dersom situasjonen skulle bli verre.

Hun avslutter pressekonferansen med en appell:

– Vi skal håndtere dette. Nå er det er viktig at vi står sammen. Dugnaden er fremdeles viktig, og at alle som kan hjelpe oss, gjør det. Jeg synes harstadfolk til nå har taklet dette veldig bra.

Tidligere tirsdag meldte Tjeldsund kommune at de har fått sitt første tilfelle med koronavirus.