Natur og Ungdom om nye lisenser: - Det er helt på bærtur

– Vi er langt inne i klimakrisa, men gang på gang overkjører regjeringen miljøfaglige råd og deler ut nye oljelisenser.

Påtroppende leder i Natur og Ungdom: Therese Hugstmyr Woie. Foto: Thor Due  Foto: THOR DUE

nyheter

Det sier Therese Hugstmyr Woie, nyvalgt leder i Natur og Ungdom fra Tromsø i en pressemelding.

– Etter et år der over 50.000 skoleungdommer har streiket gang på gang med krav om ingen nye oljelisenser, starter regjeringen klimaåret 2020 med å dele ut 69 oljelisenser der 13 er i det sårbare Barentshavet. Amazonas brenner, Australia brenner, Jølster raser, stormene herjer. Vi er langt inne i klimakrisa, men gang på gang overkjører regjeringen miljøfaglige råd og deler ut nye oljelisenser, sier Therese Hugstmyr Woie i en kommentar til at 28 ulike oljeselskaper får tilbud om andeler i en eller flere av 69 nye utvinningstillatelser, som ble lagt frem tirsdag.

– Det er helt på bærtur at denne regjeringa deler ut så mange nye lisenser for å opprettholde samme høye utvinningstempo i Norge. Dette gjør oss avhengige av olje og gass i mange tiår fremover, og gjør omstillinga enda mer forsinka, enda dyrere, og enda vanskeligere å gjennomføre, fortsetter Woie.

13 av oljelisensene er i Barentshavet.

– Særlig alvorlig er lisensene lengst nord. Dette er tett opp til områder som kan bli vernet senere i år, men regjeringen skynder seg å dele ut mer klimafiendtlig olje så kjapt som mulig før forvaltningsplanen er behandlet. Dette er våre viktigste og mest sårbare havområder, så konsekvensene kan bli katastrofale, avslutter Woie.


 

– Jeg er stolt over å kunne tilby 69 nye utvinningstillatelser i årets TFO-runde. Selskapenes store interesse for å få tilgang til nytt leteareal viser at næringen har stor tro på den fremtidige verdiskapingen på norsk sokkel, sier olje- og energiminister Sylvi Listhaug i en pressemelding fra Olje- og energidepartementet.

De 69 utvinningstillatelsene fordeler seg på Nordsjøen (33), Norskehavet (23) og Barentshavet (13).

28 ulike oljeselskaper, fra de store internasjonale selskapene til mindre norske leteselskaper, får tilbud om andeler i en eller flere av disse tillatelsene. 19 selskaper blir tilbudt operatørskap. Tillatelsene gis med et forpliktende arbeidsprogram, eller som tilleggsarealer til slike tillatelser.