Støres utfordrer

Hvor lenge kan Vedum regne med å få «snakke politikk» uten å la seg forstyrre av spørsmålet om regjering og samarbeidskonstellasjoner frem mot 2021-valget?

nyheter

I en måling for VG svarer 44 prosent Støre - og 35 prosent Vedum - på spørsmål om hvem som er best egnet på rødgrønn side til å bli statsminister. Enkelte partimålinger har gitt Ap og Sp tilnærmet like stor oppslutning. Og hva om det går videre i samme retning i statsministerspørsmålet? Sp har fosset frem på sin kamp mot sentralisering og forvaltningsreformer. Men det skulle mer til for å gjøre Sp-lederen nesten like populær hos Frp-velgere som i sitt eget parti. Sp profilerer seg som partiet til nedsettelse av drivstoff- og andre avgifter, og likhetstrekkene med Frp-historien stopper ikke der. Når Vedum ustanselig forsikrer at Sp bare sier det de mener, må det oppfattes som at andre partier ikke gjør det. Et hørbart ekko fra Carl I. Hagen som i tidligere tider distanserte seg fra «politikerne».

Samtidig løfter Sp en annen gammel Frp-arv, den med å fremstå som «det nye arbeiderpartiet». Ap, Vedums eneste fortrukne regjeringspartner, utfordres på sin hjemmebane. «I en rekke saker som berører arbeidsfolk har Sp vært den tydeligste røsten», sier Vedum i en kommentar til reportasjer i Dagsavisen fra tradisjonelle Ap-bastioner hvor tradisjonene står for fall.