Mildvær og regn: Fire farevarsler er sendt ut

Kuling og regn er på vei. Meteorologene har sendt fire farevarsler.

MYE REGN: Det er sendt ut fire farevarsler for Sør-Troms: Flomfare, mye regn, jordskred og snøskred. 

nyheter

Det er sendt ut gult farevarsel på mye regn fra i kveld i store deler av Nordland, Troms og Vest-Finnmark. Nedbøren kommer først inn i Nordland, og beveger seg etterhvert nordover.

Den varme lufta som kommer inn fra sørvest, bringer med seg nedbør. Det tar over for det kalde og tørre været som har vært. Det betyr fare for underkjølt regn og regn som fryser på bakken.


Fra 2. januar må elbilene betale bompenger i Harstad

Fra og med 2. januar 2020 må elbileiere betale halv sats for å passere bomringen i Harstad.

 

Tirsdag meldes det for Troms om opp i liten kuling mellom sørøst og sørvest utsatte steder på kysten. Spredte snøbyger. Fra i formiddag overgang til regn i lavereliggende strøk, først i sør. Lokalt regn som fryser på bakken. Dette fortsetter onsdag med stiv kuling, på kvelden periodevis sterk kuling på kysten. Regn, om kvelden avtagende nedbørsaktivitet.

Flomfare

Yr.no melder om flomfare i nordlige deler av Nordland og sørlige deler av Troms, gult nivå (moderat).

- Kombinasjonen mye regn og vedvarende snøsmelting vil gi økende vannføring. Det ventes rask vannføringsøkning i små og middels store elver.


Bjørnfjell stengt: – Nervene må du bare legge igjen hjemme

E10 over Bjørnfjell er nå stengt, men planen er å åpne for kolonnekjøring i løpet av dagen.

 

- Sikre og flytt verdier bort fra utsatte områder (f. eks. i kjellere og biler, campingvogner etc. langs elver og bekker). Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for snø/is, jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner. Hold deg unna elver og bekker med stor vannføring. Beredskapsmyndigheter skal vurdere fortløpende behov for beredskap og forebyggende tiltak.

Regn

Farevarselet for mye regn (gult) er slik:

- Fra tirsdag kveld vil mild og fuktig luft gi mye regn i Troms og Vest-Finnmark. I Troms kan det lokalt komme oppi 50-60 mm på 24 timer, og på kysten og i fjordstrøkene av Vest-Finnmark kan det lokalt komme oppi 40-50 mm på 24 timer. Nedbøren sprer seg nordover og i Troms er mest regn ventet tidlig onsdag morgen og i Vest-Finnmark er mest nedbør ventet onsdag formiddag.


Eiendomsmarkedet: Se hvem som har solgt og kjøpt boliger i november

Her finner du alle omsatte eiendommer for Harstad og nabokommuner. Lurer du på hva eiendommen er solgt for tidligere, klikk deg inn på kartet.

 

Jordskredfare

Gult farevarsel:

En varmfront som passerer vil føre til høye temperaturer for årstiden og mye nedbør neste døgn, noe som vil føre til stor snøsmelting. Nordland er ventet å få mest nedbør, opp mot 70-90 mm i løpet av neste døgn. I Trøndelag er vannmetningen i jorda allerede stedvis høy. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt for jordskred og flomskred. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40 cm snø. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred. Varselet ligger i nedre del av gult nivå.

- Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Hold stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for snø/is, grus, søppel, kvist og løv. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred.

Snøskred

Snøskredvarsel for Sør-Troms tirsdag 3. desember: Betydelig

- Vær forsiktig der det ligger fersk fokksnø i høyden. Mot kvelden fører stigende temperatur fører til en svekkelse av snødekket og faren for våte skred øker.

- Omslag til mildvær og regn tirsdag formiddag vil føre til at snødekket gradvis fuktes opp. Naturlig utløste, mindre, våte skred kan ventes langs kysten og opp til mildværsgrensen, men det er først tirsdag kveld og onsdag at mildværet kan nå høyt til fjells og svekke snødekket ytterligere. Over mildværsgrensen vil det være lett for en skikjører å løse ut skred i fokksnøen fra helgen og mandag, særlig der hvor det finnes vedvarende svake lag av kantkorn og rim i snødekket.