Flyttet elv i vernet natur

Skånland kommune får sterk kritikk av Fylkesmannen etter å ha gitt dispensasjon til omfattende tiltak i et vernet område ved Rensåvatnet.

Historie: Stilleeleva ser ikke lenger slik ut. Den er rettet ut og flyttet i flukt med tomtegrenser. Bildet er tatt i 2006, mens elva ble trolig flyttet i 2013. Privatfoto 

nyheter

Området består i dag av noen hytter, er et populært friluftsområde, der mange har funnet roen med fiskestanga i generasjoner.

Idyllen brast da en av grunneierne, som også har en sentral stilling i kommunen, tok seg til rette. Han hugde ned skog og flyttet 100 meter av Stillelva. Når han i tillegg av kommunen fikk dispensasjon fra lovverket til å føre opp utleiehytter 23 meter fra Rensåvatnet, samt utvide en eksisterende hytte, fikk naboene nok. Situasjonen ble ikke bedre da han fikk tilgivelse for å ha flyttet et elveleie uten å ha søkt først. En elv som allerede i 1875 var en yngleplass for fisk.