Politiet meldte om stor diesellekkasje: - Vi har ikke skjult noe som helst

Fungerende havnesjef Lennart Jensen sier han er redd et tips, det han kaller "et kalkulert rykte", kan ha blitt til en storm i et vannglass.

5.000 LITER: Torsdag skjedde det er uhell med diesel her. Politi og havnevesen skal se nærmere på saken.  Foto: Harstad kommune

nyheter

Politiet meldte torsdag ettermiddag fra Rødskjær i Harstad:

- Under arbeid med grave opp noen gamle dieseltanker har det ved et uhell blitt sluppet ut opptil 5.000 liter diesel. Entrepenør skal ha forsøkt å skjule dette ved å hive jord over stedet. Vi har sammen med Harstad Havnevesen vært på stedet og vil følge opp, skriver politiet.

Avviser skjult diesel

Prosjektleder Eirik Nielsen i EN Entreprenør slår tilbake mot politiets melding om at en diesellekkasje skal ha vært forsøkt skjult på Rødskjær.

- Det er feil. Vi har ikke skjult noe som helst. Politimeldingen er svært merkelig, sier Nielsen.

EN Entreprenør har entreprisen på å rive et eldre lagerbygg på Rødskjær. Under rivingen oppdaget firmaet to ståltanker i grunnen, antakelig brukt til fyringsolje. Størrelsen på tankene var anslagsvis 20 tusen liter.

- Meldte fra

- Vi meldte fra om funnet til Harstad havn. Det er regler for slike funn, og Harstad havn bestilte oppgraving og fjerning, som et tillegg til entreprisen, sier prosjektlederen.

- Vi gikk i gang mandag 25. november. Da vi løftet tankene, så vi at de hadde rusthull, og vi meldte fra om at det var en teoretisk mulighet for at eventuelle rester av fyringsolje fra tankene kunne rent ut. Men vi fant ingen rester, og vi kunne heller ikke finne lukt av olje eller diesel hvor tankene hadde ligget, sier Nielsen.

- Hvordan kunne politiet melde at opptil 5000 liter hadde rent ut?

- Det må du nesten spørre dem om. Tallet virker tatt ut av luften. Det skjedde faktisk en lekkasje, men i en helt annen sammenheng. Ved et uhell lekket 20-25 liter diesel ut under et løft. Lekkasjen ble tatt hånd om umiddelbart, og vi meldte fra til oppdragsgiver.

- Politimeldingen går også ut på at dere forsøkte å tildekke opptil fem tusen liter med jord?

- Aldeles ikke. Men vi fylte knust betong i hullet etter tankene. Det foregår er industritrafikk like i nærheten, og uansett er det ikke lov å la dype hull stå åpne.

- Kjenner ikke til feil

Fungerende havnesjef Lennart Jensen sier han er redd et tips, det han kaller "et kalkulert rykte", kan ha blitt til en storm i et vannglass.

- Jeg kjenner ikke til at noe er gjort feil i denne saken, og jeg forholder meg til det entreprenøren sier. Vår prosjektleder har vært på stedet, sammen med firmaets ledere og kystverket, som er instans i tilfeller av forurensning. Det stemmer at et lite utslipp skal ha skjedd, og det skal være tatt hånd om. Et tredje firma er innhentet for å ta prøver i grunnen, for å få verifisert eventuelle utslipp. Jeg avventer resultatene, som skulle være klare tirsdag.


Endelig nei til skiløype i Sørlimarka: - Nå skal det lages ny trasé

Ny områderegulering for Sørlimarka skyte- og øvingsfelt er vedtatt – uten regulert skiløype gjennom feltet.
Julegrana opplyst

Som vanlig en torsdag kveld før adventen, samles små og store på Rikard Kaarbøs plass.