Bok om protestsangeren Jack Berntsen lansert. Harstadforfatter gjør suksess.

Utflytta Harstadværing Billy Jacobsen (65), har de siste tre årene kun hatt et fokus: Livet til protestsangeren og kulturbautaen Jack Berntsen. Ei knapp uke etter boklansering må Harstad-forlaget bestille nytt opplag.

harstadværing bak boka: Billy Jacobsen, utflytta harstadværing, nå bosatt i Svolvær derJack Berntsen bodde store deler av livet. Foto: Lena Kvitvik 

...hans betydning for nordlendinger, Nord-Norge, dialekten vår og kulturen kan ikke overdrives

ny bok: Ferske biografien gis ut av Utenfor Allfarvei-forlaget i Harstad. 

nyheter

Ni år etter at Jack Berntsen døde i en alder av 69, ble boken om hans liv og virke lansert på Utenfor Allfarvei Forlag sist helg. Billy Jacobsen har jobbet med gravearbeid, innsamling av historier og skriving i litt over tre år. Nå står en bauta av en bok klar, 400 sider med bilder og tekst, om kulturentreprenøren over noen: Jack Berntsen.

– Det er sannelig på tide at Jack får sin historie fortalt mellom to permer, hans betydning for nordlendinger, Nord-Norge, dialekten vår og kulturen kan ikke overdrives, sier forfatteren selv, i en pressemelding fra forlaget.

Kjøpes inn til biblioteker

Sakprosautvalget i Kulturrådet, som bestemmer hvilke bøker som skal kjøpes inn til alle Norges bibliotek, har også nå kjøpt inn «Jack. Et liv i søkk og kav».

– Det er selvfølgelig stor stas for en forfatter, men dette innkjøpet er ikke minst også en stor seier for Nord-Norge. Det er ikke selvsagt at de som bestemmer (i sør) anerkjenner våre historier som like «nasjonale» som de som befinner seg sør for polarsirkelen, sier Jacobsen.

Forfatteren bor nå i Svolvær, byen Jack Berntsen levde store deler av sitt liv i.

Boken har undertittelen «Protestsangeren som stengte døra til EU».

Jack var mannen bak nei-folkets hit foran folkeavstemningen i 1994, Vi sei nei nei nei. Han lagde også Bygdevisa, kjent som Kor e hammaren, Edvard? fra 1972, som skulle bli selve symbolet på den folkelige kampen mot EU. Den ble også tidenes første plateinnspilling med sang på nordnorsk dialekt. Jack dro også i gang den legendariske kulturfestivalen Troilltampen.

– Plutselig brukte folk i Nord-Norge dialekten sin – i full offentlighet. Det var på 1970-tallet, og det var en revolusjon, intet mindre, med Jack i bresjen, som en hærfører – med gitaren og viser som våpen, sier Jacobsen.

Boka er også ei fortelling om Nord-Norge, og samtidig et viktig avsnitt i Norges kulturhistorie.

Lørdag var det duket for lanseringsfest, i Jacks ånd var arrangementet lagt til lokalet Arbeidern, i Kabelvåg, med stort oppmøte. Visesanger Tonje Unstad åpnet med sin versjon av den første sangen som ble utgitt på nordnorsk: Bygdevise, som handler om fraflytting og makta som rår. En rørt forfatter ble vitne til et sterkt øyeblikk med allsang. Et av Jacks barn, Jo Nicolay Berntsen, fløyet inn fra Oslo, kjente på varmen fra publikum da farens sanger fylte rommet.

- Kommer nærmere pappa

– Det er utrolig flott at pappas liv har blitt satt mellom to permer i denne utgivelsen. Vi i familien som har lest boken, er veldig fornøyd. Vi, barna hans, opplever også at vi kommer nærmere pappa, og ikke minst at vi forstår det vi ikke forstod da vi var barn: At pappas betydning for Nord-Norge er mye større enn vi hadde begreper om, sier Jo Nicolay ifølge forlaget.

På omslaget til boka står det et sitat fra Ragnar Olsen, i anledning Jack Berntsens begravelse i 2010:

– Jack skrev ikke bare kampsanger. Han var både lyriker og humorist, og skrev stadig nye tekster som tok samtida på kornet. Visediktinga hans fortjener større oppmerksomhet og anerkjennelse enn den fikk mens han ennå levde.

– Jeg er stolt over å kunne bidra til at Jack nå får denne anerkjennelsen, sier forfatteren.