Leder:

Stolte av både bønder og oljearbeidere

Ett eller annet sted i klimadebatten har noe gått fryktelig galt. På ett punkt har nyordet «oljeskam» blir gjort til noe personlig, et slags angrep på dem som jobber i oljebransjen.

  Foto: Illustrasjon - Ole Jørgen Bratland/Equinor

Verden har tatt på seg raske briller med innebygde skylapper, og dundret av gårde uten verken å se seg bak, til sidene – eller fremover.

nyheter

Senterpartiets Geir Pollestad gikk i et leserinnlegg sist uke kraftig i rette med skam-begrepene, og skriver at bonden og oljearbeideren får skylda for oljekrisa. I tillegg tar Sp-politikeren med oss som bor i distriktene, sånn for sikkerhets skyld. Han burde, om retorikken skulle holde vann, også listet opp piloter, cruiseskip-mannskap, bilfabrikkarbeidere, kullkraftarbeidere og soldater.

Saken er at dette er en avsporing klimadebatten ikke fortjener. Det er resultatet av oljearbeidernes arbeid som er problemet, ikke det de gjør. De gjør en fantastisk jobb, og de gjør den på den mest klimavennlige måten de er lært opp til. Akkurat som bøndene våre, som utfører sitt yrke med stolthet og kjærlighet til dyr og natur.