Bank gir 50 millioner

Sparebanken Nord-Norge gir 50 millioner kroner til Bodø som europeisk kulturhovedstad.

50 millioner fra Samfunnsløftet skal gå til Bodø som kulturhovedstad. Arkivfoto: Kjell Magne Angelsen 

nyheter

Banken vil de neste fem årene bruke av Samfunnsløftet på Bodø som europeisk kulturhovedstad. Dette ble besluttet i et ekstraordinært styremøte i SpareBanken Nord-Norge torsdag.

– Bodø som europeisk kulturhovedstad handler om mer enn kultur, det varer langt mer enn et år og dekker en hel landsdel. I går gikk startskuddet for et samfunnsløft, som det er helt naturlig at landsdelsbanken engasjerer seg i, både økonomisk og på andre måter, sier konsernsjef Petter Høiseth i SpareBanken Nord-Norge i en pressemelding.


Han jubler for sin eks-hjemby som europeisk kulturhovedstad: – Kule ting skal skje i Harstad også

Kulturhusdirektør Peter Krarup var med på å jobbe fram Bodø som kulturhovedstad. – Dette er en nasjonal gigantseier som det ikke må skapes splittelse om, mener han.

 

Pengene kommer fra Samfunnsløftet, SpareBanken Nord-Norges strategi for bruk av samfunnsutbyttet.

– Vi er en bank som alle i Nord-Norge eier i lag. Når vi tjener penger, skal derfor det nordnorske samfunnet ha sin andel av overskuddet som er skapt av og i Nord-Norge. Vi leter alltid etter de beste mulighetene for å bruke dette samfunnsutbyttet for å utvikle landsdelen. Bodø som europeisk kulturhovedstad er nettopp en slik mulighet, mener konsernsjefen.

Bodø-ordfører Ida Pinnerød er ifølge meldingen veldig glad for at banken vil bidra til at Bodø2024 blir ei unik satsing for hele landsdelen.

SpareBanken Nord-Norges konserndirektør for Helgeland og Salten, Trude Glad, trekker fram tre grunner til at Bodø som europeisk kulturhovedstad er viktig for Nord-Norge.

– Bodø som europeisk kulturhovedstad vil være et av tidenes største løft for nordnorsk kulturnæring og frivillighet. De neste årene vil aktører på tvers av landsdelen jobbe sammen. Slik vil Nord-Norge stå igjen med en styrket kultursektor, nye samarbeidslinjer og ny kompetanse, sier Glad.

Kulturhovedstaden vil også vil bli et utstillingsvindu for hele landsdelen, som viser hvordan folk i Nord-Norge lever, og Glad mener det ligger et potensial for store økonomiske ringvirkninger her.

Bodø2024 har også planer for å styrke ungdoms tro på seg selv og sin egen posisjon i Nord-Norge, og vil prioritere unges kompetanse og fremtidstro.