Troms: Naive foreldre kan gi mer ungdomsfyll

En av tre i Troms tror ungdom drikker mer ansvarlig hvis de får smake alkohol hjemme før de fyller 18 år. Den tankegangen mener alkovettleder Randi Hagen Eriksrud er både feil og farlig.

GRENSER: Sett tydelige grenser er den klare oppfordringen til foreldrene.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

nyheter

I en pressemelding sikter hun til forskning som viser det motsatte.

– Her er forskningen helt tydelig: Barn som får smake alkohol tidlig drikker mer og oftere enn sine jevnaldrende. En tidlig debutalder øker også sannsynligheten for at barnet utvikler et problematisk forhold til alkohol i voksen alder. Det er alvorlig at så mange i Troms tror det er motsatt, sier Eriksrud, som er alkovettleder i Av-og-til, som er en organisasjon som jobber for godt alkovett.

– Drikker det de får tak i

I en undersøkelse som Ipsos har gjennomfør for A-og-til, kommer det frem at 1 av 3 i Troms tror de kan lære ungdom å drikke ansvarlig ved å la dem smake alkohol hjemme med foreldrene.

En av fem tror foreldre har mer kontroll på drikking blant ungdom, hvis de sender med ungdommen alkohol på fest.

– Det stemmer dessverre heller ikke. Den ubehagelige sannheten er at ungdommen drikker det de får tak i. Både rusbrus, øl, cognac og hjemmebrent går ned. Får de med seg alkohol hjemmefra drikker de bare det i tillegg, sier Eriksrud i pressemeldingen.

Økning fra 10.klasse og utover

Spesielt når ungdommene nærmer seg videregående-alder, oppfordres foreldre til å være oppmerksomme.

– Noen begynner å drikke allerede på tidlig på ungdomsskolen, men den store økningen ser vi fra 10.klasse og utover. Samtidig er dette en tid da ungdommen får mange nye venner, og det er vanskeligere å holde oversikten. Da er det viktigere enn noen gang at foreldre er tydelige og trygge, mener hun.

– Ungdommen ønsker seg en forelder, ikke en kompis. Sett tydelige grenser, og ikke tro at du kan lære ungdommen om alkohol ved å gjøre alkoholen tilgjengelig for dem. Ungdomstiden er en tid de utforsker grenser, og de fleste vil uansett bli stilt overfor valget om å drikke eller ikke. Ikke bli med på drikkepresset, sier Eriksrud videre.