Meninger

På tide å pensjonere terningen?

- I 67 år har terningkastet fungert som kulturbøddel. Det er flere år på overtid.

VANSKELIG: - Anmelderi er et håndverk svært få behersker. Det er trolig det vanskeligste kunststykket som begås i norske medier, i lokalaviser spesielt, skriver artikkelforfatteren. Her fra DDEs konsert i Bakgården, som fikk fem på terningen av HTs anmelder.  Foto: John Henry Storhaug

nyheter

Anmelderi er et håndverk svært få behersker. Det er trolig det vanskeligste kunststykket som begås i norske medier, i lokalaviser spesielt. Likevel kastes de ut i det, personer som ofte har minimal kunnskap om det de anmelder og liten kjennskap til anmelderøvelsen. Elendigheten krones med terningkast – som blir stående inn i evigheten.

Sommer er festivaltid, og gjennom sommeren har Harstad Tidende og andre mediehus dundret på med anmeldelser og terningkast i høyt tempo, på alle sine plattformer. Vi har det travelt, og i beste fall får leseren kun med seg terningkastet - lettvekteren i kunstkritikken. Den som tar seg tid til å lese teksten, finner dessverre sjelden en konsertanmeldelse – i beste fall en slags stemningsrapport. Band vurderes nødvendigvis ikke for det de gjør, men for det de burde gjort og spilt og hatt på repertoaret.