– Hvordan kan man toppe dette?

Fredag ettermiddag klappet Anna Rogde til kai etter en tre uker lang seilas fra Trondheim til Harstad der 30 krigsskadde veteraner har vært en del av mannskapet.

SIOPS-VETERANER: Prosjektleder Per Edgar Nilsen (t.v.) sammen med Henning Hagenlund og Morten Bunes, har hatt en uforglemmelig seilas med Anna Rogde.  Foto: Andreas Isachsen

nyheter

Dette var 4. året på rad at Veteranforbundet SIOPS (Skadde i internasjonale oppdrag) inviterte skadde veteraner med på seilas langs norskekysten.

De tre tidligere seilasene har vært med skonnerten «Svanen», som tilhører Norsk Maritimt Museum på Bygdøynes.

Prosjektleder Jan Edgar Nilsen i SIOPS sier dette har vært den beste av alle seilasen.


– Vi har vedtatt en egen veteranplan for Harstad

Ordfører Kari-Anne Opsal var blant de mange som møtte opp da Anna Rogde klappet til kai fredag ettermiddag.


– Utfordret høydeskrekken

– Det er mange grunner til det. Ikke minst har vi vært utrolig heldig med været, kun en dag med regn.

– Resten har vært som en drøm, i fantastiske omgivelser som kan ta pusten fra noen hver, sier Nilsen og får anerkjente nikk fra veteranene Henning Hagenlund og Morten Bunes.

– På denne turen har jeg absolutt fått testet meg selv. Ikke minst fikk jeg utfordret høydeskrekken da jeg klatret til topps i den høyeste masta, sier Hagenlund, som har tjenestegjort i Libanon på midten av 90-tallet.

skipper: Eilif Gabrielsen får mye ros av veteranene for måten han har ledet seilasen på.  Foto: Andreas Isachsen

– Svært godt sammensveiset

Også Bunes sier han har blitt utfordret på ting utenfor komfortsonen.

– Jeg har aldri håndtert fulle seil på en båt tidligere. Det handler først og fremst om teambuilding, noe vi etter hvert ble ganske gode på.

– Ellers har vi måttet delta på det meste som handler om godt sjømannskap, og som har bidratt til at vi har blitt svært godt sammensveiset underveis, sier Bunes som har tjenestegjort i både Kosovo og Irak for om lag 20 år siden.


Dette er Veteranforbundet SIOPS

Veteranforbundet SIOPS er en interesseorganisasjon som arbeider for å bedre skadde veteraners livssituasjon, helsemessig, sosialt og økonomisk.


– Kunnskapsrik og deltakende

Prosjektleder Nilsen skryter av både Anna Rogde og mannskape som har bidratt til at turen har blitt en suksess.

– Mannskapet på denne seilasen har faglige og menneskelige kvaliteter man ikke møter hver dag, men som er nødvendig på en slik seilas.

– Skuta Anna Rogde er praktisk, nærmest perfekt for dette formålet

– Skipper Eilif Gabrielsen er kunnskapsrik, raus, deltakende og med utallige gode kontakter langs kysten. Her er 151 år med flytende historie, som formidles av folk som har fortellerevne og kunnskap, oppsummerer Nilsen og refererer to utsagn han har hørt fra veteraner:

«Dette gir meg lyst til å leve et par år til» og « Hvordan kan jeg toppe dette»

– De har blitt en del av oss

Skipper Gabrielsen er imponert over innsatsen veteranene har lagt ned i løpet av seilasen.

– Dette har vært et utrolig flott mannskap som raskt ble en del av mannskapet om bord. De lærte seg raskt å jobbe, de har gått vakter, de har vært med å heise seil, de har seilt, kjørt gummibåt og vært med på øvelser.

Vi har hatt god kontakt oss imellom, og det virker som de har trivdes godt om bord, sier Gabrielsen og legger til:

Jeg tar gjerne en tur til med veteraner dersom anledningen skulle by seg.

Dette er

Dette er Veteranforbundet SIOPS

Veteranforbundet SIOPS er en interesseorganisasjon som arbeider for å bedre skadde veteraners livssituasjon, helsemessig, sosialt og økonomisk.

SIOPS - Skadde i internasjonale operasjoners mål er at alle veteranaer skal komme helt hjem.

Over 100 000 soldater har siden andre verdenskrig tjenestegjort i krig- og konfliktområder. Hvis innsatsen ute gir skader og helseplager i ettertid, er et godt hjelpe- og støtteapparatet avgjørende. SIOPS samarbeider tett med sivile og militære aktører for å bidra til forebygging av kroniske helseplager og god behandling og et fungerende sikkerhetsnett. De har etablert et eget Info- og Ressurssenter i Oslo sentrum hvor veteraner og deres nærmeste kan få råd og veiledning.