Vil ikke si hvorfor USA har tre P8-fly på Andøya

US Navy har nå tre P8 Poseidon overvåkingsfly på Andøya. Hvorfor de er her er det foreløpig ingen i Forsvaret som kan svare på.
nyheter

– Vi kan bekrefte at flyene er på Andøya, er alt VOL får opplyst hos pressetalsmann Sigurd Tonning-Olsen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø. Flyene ankom Andøya søndag.

VOL tok kontakt med FOH mandag morgen og ventet hele dagen på å få et svar.

Mandag ettermiddag får VOL opplyst at vi må vente til tirsdag med å få en forklaring på hva flyene gjør på Andøya.

– Dette på grunn av ferieavvikling, opplyser Tonning-Olsen.

P8 er et såkalt MPA-fly (Maritime Patrol Aircraft), og Norge har bestilt fem slike fly som skal leveres rundt 2022 og stasjoneres på Evenes.

P8: US Navy er nå på Andøya med tre P8 Poseidon overvåkingsfly. Foreløpig er det ingen i Forsvaret som kan si noe om hvorfor de er på Andøya.  Foto: Arkivfoto: Jørn Aune

 

Øvelse i juli

Det er bare en liten måned siden amerikanerne sist var på Andøya med P8-fly. Det var i forbindelse med øvelsen «Dynamic Mongoose», som til nå er den største MPA-øvelsen som har vært avholdt på Andøya.

Om flyene er på Andøya i forbindelse med en ny øvelse eller er her på grunn av russisk ubåt-aktivitet ute i havet, får vi kanskje svar på i morgen.

Personell-situasjonen ved 133-luftving og 333-skvadronen har flere ganger vært tema, og også diskutert i Stortinget. Det er flere ganger hevdet at når USA sender fly til Andøya er det fordi det norske Forsvaret ikke klarer å løse sine overvåkingsoppgaver.


Forsvarsbygg sine planer for Evenes:

Her er Nye Evenes flystasjon

Slik ser Forsvarsbygg for seg at byggene til de nye maritime patruljeflyene på Evenes kan bli seende ut.

 

Ved stasjonsoppstillingen før sommeren, sa luftvingsjef Ingvild Bjørnstad Jensrund at det skaper problemer når folk slutter eller blir pensjonister.

– Driften av luftvingen blir stadig mer krevende, sa hun til VOL.