Lanserer Seniorhuset i Harstad

Hvordan skal vi bo når vi blir eldre?

SENIORHUS: Harstad får flere eldre i årene fremover, og tilpassede boligformer som er tilpasset de yngste av de eldre, vinner frem. Nå ønsker arkitekt Kjersti Nerseth å lodde interessen i Harstad for en boligform tilpasset denne økende gruppen.  Foto: Illustrasjonsfoto: Tore Skadal

bolyst: Arkitekt Kjersti Nerseth vil snakke om prosjektet Seniorhuset et åpent informasjonsmøte i kommunens kantine 14. august.  Foto: PRESSEFOTO

nyheter

Harstad får flere eldre i årene fremover, og tilpassede boligformer som er tilpasset de yngste av de eldre, vinner frem, melder Harstad kommune i en pressemelding.

Nå ønsker arkitekt Kjersti Nerseth å lodde interessen i Harstad for en boligform tilpasset denne økende gruppen.

- Hvordan skal vi bo når vi blir eldre? Kan vi skape boliger som bidrar til en alderdom med mindre ensomhet enn det mange opplever, mer trygghet, og bedre livskvalitet for hver enkelt, spør arkitekt Kjersti Nerseth.

Informasjonsmøte

Hun har allerede vært i Harstad og snakket en gang om prosjektet Seniorhuset, men inviterer nå alle som ønsker til et åpent informasjonsmøte 14. august i kommunens kantine. Her vil hun ha med seg entreprenøren Peab, slik at man kan svare på spørsmål fra salen og diskutere et eventuelt prosjekt i Harstad.

Nerseth har med støtte fra Husbanken, Regionale forskningsfond og i samarbeide med Sintef, gjennom flere år, arbeidet med å utvikle et pilotprosjekt for en boform for eldre som bidrar til at eldre kan klare seg i eget hjem så lenge som mulig, og samtidig ikke gir slipp på kvalitetene fra et større hus.

Deling

- Seniorhuskonseptet representerer et hus som ikke er innredet som et «omsorgshjem», men der alt allikevel er tilrettelagt for en fremtid med redusert førlighet, sier Nerseth, og legger til at det kan være et sted der du kanskje har redusert arealbehovet i din egen bolig, men i stedet deler funksjoner, du ikke trenger i det daglige, med flere.

- Dette kan være ekstra soverom for å ta imot familien, et velutstyrt kjøkken der du har spiseplass for feiring av 70-årsdagen, eller der beboerne kan ha felles søndagsmiddag. Et sted der du kan se fotballkamp med gutta på huset, rigge til band, eller ta imot yoga-instruksjon av en lærer dere deler en gang i uken. En terrasse der dere kan benke dere en lun sommerkveld. Men også plass for praktiske formål; hva med et grovkjøkken for å ta imot vilt eller sløye fisken, eller et felles vaskerom dersom man ikke ønsker eller har behov for vaskemaskin på eget bad. Hva med deling av andre tilbud, må alle ha hvert sitt abonnement på alt?

Tromsø klar, kommer Harstad etter?

Tromsø kommune har bestemt seg, de ønsker Seniorhuset velkommen i tråd med ambisjoner i sin boligpolitiske handlingsplan.

Kommunens politikere har aktivt bidratt gjennom å gi opsjon på kjøp av en tomt til formålet.

- En rekke interesserte beboere har meldt sin interesse, og arbeidet med prosjektet er i gang. Nå er vi nysgjerrig på om et seniorkollektiv som Seniorhuset er en boform som Harstads seniorer kunne ønske å bo i?

- Som arkitekt er jeg overbevist om at måten vi bor på, hvordan vi organiserer oss for dagliglivet i egen bolig, men ikke minst hvordan vi tilrettelegger for samvær med andre, også når man erfarer redusert førlighet, har avgjørende betydning for livskvaliteten.

Dette melder Harstad kommune i en pressemelding denne uke.