Over 7000 lærere kan gå ut i streik i neste uke

Meklingsfrist er natt til fredag den 24. mai.

Kan bli lærerstreik Meklingsfristen er natt til 24. mai. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

nyheter

Det er først og fremst lærere på ungdomstrinnet og i videregående skoler over hele landet som tas ut i streik om Unio og KS ikke blir enige i lønnsoppgjøret.

Det er over 7000 medlemmer fordelt på 21 steder - fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør - som tas ut i streik. Blant disse er Bærum, Bergen, Drammen, Tromsø, Bodø, Trondheim, Steinkjer, Fredrikstad, Porsgrunn, Kongsberg og Ålesund.

Ingen lærere i Harstad-regionen er med i det første streikeuttaket.


SAS-sjef varsler flykaos i Europa i sommer

SAS-sjef Rickard Gustafsson advarer om at det kan bli en ny sommer med store forsinkelser og innstilte fly i Europa.

 

En lang rekke skoler i Tromsø og et par i Bodø er de nærmeste som berøres i første omgang hvis det blir streik.

– Vi skal jobbe hardt for å finne en løsning i meklingen, men blir det nødvendig, er Unios medlemmer klare til kamp. Det er svært beklagelig at elever over hele landet blir rammet, men det blir dessverre konsekvensen hvis KS fortsetter å nedprioritere lærerne, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio Kommune.

Forbundet sier at grunnen til bruddet i forhandlingene skjedde etter at lærerne ble tilbudt en lavere lønnsvekst enn andre arbeidstakere.

- Mens de andre lønnstakerne i kommunesektoren fikk en ramme på 3,25 prosent, fikk lærerne 3,03 prosent. At KS tilbyr lærerne med 5-årig utdanning eller mer et lønnsoppgjør under det andre får, er ikke til å forstå i en tid med store rekrutteringsutfordringer i skolen, sier Handal.


– Frie markedskrefter fungerer ikke når det gjelder taxinæringen

Mellom 18.00 og 20.00 tirsdag kveld aksjonerte Norges Taxiforbund over hele landet.

 

I dette skoleåret ble det planlagt nærmere 1,8 millioner skoletimer uten kvalifiserte lærere. I tillegg kommer alle vikartimene som stort sett også besettes av folk uten lærerutdanning.

- KS handler stikk i strid med de signaler regjeringen og politikerne på Stortinget har gitt om at det må satses på lærerne for at vi skal få en god skole for elevene våre nå og i framtiden. Ingen tiltrekkes av en arbeidsgiver som år etter år nedprioriterer denne yrkesgruppen, sier Steffen Handal.