Dette blir tema for den internasjonale kvinnedagen

8. mars-komiteen er nå klare med programmet for årets markering av den internasjonale kvinnedagen.

KVINNEDAGEN: Temaet for årets markering er «Kvinner i krig».- Det er derfor naturlig at også 8. mars-komiteen retter fokus på dette, sier leder for komiteen Marit Rustad.  Foto: Tore Skadal

nyheter

Arrangementet finner sted på kveldstid i foajeen på Campus Harstad, UiT fredag 8. mars, og årets 8. mars-komité håper mange blir med på årets markering, melder Marit Rustad på vegne av årets 8. mars-komité.

Kvinner i krig

Temaet for årets markering er «Kvinner i krig».

– Nobels fredspris ble tildelt Denis Mukwege og Nadia Murad som begge har jobbet for å rette oppmerksomhet mot og bekjempe krigsforbrytelser mot kvinner og seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

– Det er derfor naturlig at også 8. mars-komiteen retter fokus på dette, sier leder for komiteen Marit Rustad.

Merete Sæter fra Norsk Folkehjelp kommer for å holde et innlegg om bruk av vold mot kvinner som våpen i krig, og den syriske flyktningen Eifa Katrin holder internasjonal appell om kvinnenes situasjon i Syria.

I tillegg kommer forfatter Baard Herman Borge med et foredrag basert på boken «Hvorfor fikk tyskerjentene en unnskyldning fra Erna».


Hillary Clinton kommer til Norge for å delta på 8. mars-markering

Tidligere presidentkandidat og utenriksminister i USA, Hillary Clinton, kommer til Norge for å delta på en markering på kvinnedagen 8. mars.

 

Ikke rør abortloven

Også abortloven blir fokus på årets markering av kvinnedagen.

– Vi finner det helt utrolig at vi i 2019 fremdeles har behov for å sette abortloven på sakslisten for kvinnedagen, sier en opprørt Marit Rustad.

– Dette er en kamp vi har ført siden 70-tallet, men vi kjemper videre for kvinners rettigheter. Dette viser at 8. mars fremdeles er en viktig dag for å sette kvinners rettigheter på dagsorden.

8. mars kommer feminist Gro Ramsdal for å delta på markeringen, sier Rustad.

Ungdommens talerør

I år er Ungdommens Hus representert i 8. mars-komiteen og har fått en egen bolk i programmet.

– 8. mars-komiteen er svært glade for at ungdommen bidrar til årets markering. Det betyr mye at også ungdommen er engasjert i kvinnekampen, sier Marit Rustad.

Kveldens konferansier vil være Hanne Handå som er leder på Ungdommens Hus, og de har satt sammen et program som har fått tittelen «Ungdommens talerør».


Tusvik oppretter kvinnemagasin

Komiker Sigrid Bonde Tusvik oppretter et kvinnemagasin med feministisk innhold sammen med journalist Ida Eliassen-Coker.

 

Stort engasjement og samarbeid

Komitélederen legger vekt på at 8. mars ikke er en partipolitisk markering.

– Vi ønsker et bredt samfunnsengasjement på tvers av politiske skillelinjer, sier Marit Rustad. Årets komité er sammensatt av engasjerte aktører fra Harstad kommune, Ungdommens hus, Norske Kvinners Sanitetsforening, Harstad soroptimistklubb, Harstad Kulturhus og Campus Harstad UiT.

– Det har vært et flott samarbeid og fine diskusjoner innad i komiteen rundt årets program. At vi er flere aktører fra forskjellige felt som bidrar til markeringen, er en stor styrke for den videre kvinnekampen, sier Rustad.

Ved halv seks tiden om ettermiddagen starter 8. mars-markeringen på Torget i Harstad. Her blir det appeller før fakkeltog med paroler går ned til Campus og slutter seg til markeringen der.

– I tillegg til fokus på viktige kampsaker for kvinner, blir det kafé, salgsboder, sang og musikk i foajeen på Campus Harstad, sier Marit Rustad på vegne av årets 8. mars-komité.


Berlin gjør kvinnedagen til offisiell fridag

Tysklands hovedstad og delstat Berlin har erklært at den internasjonale kvinnedagen 8. mars skal være en offisiell fridag for delstatens innbyggere.Kvalm av angrepet på abortlov

– Jeg er så forbannet over at Erna, Trine og Siv selger kvinnekroppen for å beholde taburettene, sier Marit Rustad.