Leserinnlegg

- Harstad er blitt en fattigere by det siste året: På tide å handle

Den siste uken har jeg grått en skvett. Grått for favorittbutikken, Timer AS, grått for Anita Timer som gir opp, men også grått for byen.

  Foto: Knut Godoe

nyheter

Grått for stemningen i byen. For på under ett år har Harstad mistet Hoelstuen, Lykke & Lukas, 4 Roser og – nå snart – forsvinner også Timer AS. Det er faktisk ikke til å holde ut.

Jeg vet at ikke alle har gitt seg av samme årsak, men det er likevel grunn til å rope varsku.


Anita legger ned butikken etter ti år: – Tusen takk for støtten. Jeg setter utrolig stor pris på hver og en av dere

Anita Timer startet opp 10. november 2008 i lokaler i Storgata. I juni 2011 flyttet hun til dagens lokaler i Strandgata. Nå er det slutt.

 

Jeg bor i Oslo, så jeg hjemsøkes ikke hver dag av bygg som skriker mot meg med svarte øyne uten innhold. Jeg labber ikke rundt i ensomme gater, eller kikker inn på fulle klesstativer som lengter etter oppmerksomhet, og butikkinnehavere som speider etter kunder.

Da har jeg kanskje ikke noe jeg skulle sagt, tenker kanskje noen. Jo, jeg har det! For jeg elsker byen min, og jeg gleder meg alltid til å komme hjem – om det er til yrende Festspill-liv, som er fast feriesyssel for meg – eller på en vilkårlig helgetur på hustrig høst eller lovende vår.

Noe av det første jeg gjør, er å gå innom Timer og gå glisende hjem med en lykkepose i hånden. Jeg lander liksom ikke helt i byen før jeg har gjort det.

Andre faste sysler har vært å planlegge en deilig kaffe latte og en muffin på Lykke & Lukas, mens jeg tar inn alle de nydelige inntrykkene rundt meg.


Her spiser de det siste måltidet på restaurant De 4 Roser

De 4 Roser avvikler restauranten etter nesten 23 års virke.

 

Jeg spiser lunsj på Rosene, og drikker altfor mange glass – eller flasker – vin på Bark.

Festspillene har ofte blitt innledet med et besøk på Hoelstuen, og avsluttet med fantastisk servering av Sigrid og Kim-Håvard på Umami.

Etter Hærens musikkorps formiddagskonserter i Generalhagen, har vi varmet oss med kakao – og kanskje en matbit – hos Bakerinnen. Og kjøpt med oss noe nydelig snacks fra Mat av Vahl (som, gudskjelov, har åpnet igjen).

Dyre vaner? Njæ, det er ikke spesielt dyrt, dette. Det er gode kvalitetsvarer – og det er alltid verdt det. Det er lokalt næringsliv. Det er ALLTID verdt det. Det er bærekraft i å handle lokalt, og å handle kvalitetsvarer fremfor masseproduksjon. Og – det er dyrere å la være.

Så sier du kanskje at jeg bare gjør dette «tidvis», i ferier, men sannheten er at jeg har hatt hotline til Timer året rundt. Fordi det faktisk er så sabla viktig for meg å bidra til at lokale næringsdrivende består – og blir satt pris på. Og fordi jeg alltid har fått superservice. Jeg handler mye heller hos Timer enn hos en gigantisk kjede i Oslo – som har nøyaktig de samme varene. Jeg bestiller heller varer fra «Hjemme hos oss» enn å fore en glassmagasinkjede med nok en «ubetydelig» kunde. Jepp, jeg er en prektigpåle. Men dette handler om lokal bærekraft.


Tante Thea legger ned

Etter 13 år med drift i sentrum, legger nisjebutikken Tante Thea i Bertheustorget inn årene.

 

Poenget mitt er, folkens, at Harstad er blitt en fattigere by det siste året. Mye fattigere. Og det er faktisk vårt ansvar. Vi – forbrukerne. Og hvis ikke byen skal bli en skygge av seg selv, må du – akkurat du – bruke sentrum. Du trenger ikke blakke deg, men handle lokalt og i byen når du trenger noe. Unn deg noe godt fra de fabelaktige menneskene som gjør alt de kan for å holde sentrum levende. Fremsnakk de som driver butikk, bar, restaurant eller hva det nå er. Ikke si til venner «det er så dyrt», «snart blir det salg». Ikke tro at sentrum består hvis du alltid handler på et kjøpesenter utenfor byen. Hyll heltene som forsøker!

Sørg for at sentrum består. Sørg for at vi utflytterne, som gleder oss til å komme hjem, kan fortsette med det. Bidra til at vi kan fortsette å skryte av Harstad til alle rundt oss og si at «i Harstad har vi superbutikker, nydelige kafeer, gourmetrestauranter og festivaler».


Slutt for Lykke og Lukas:

Populær butikk legges ned

– Det var en trist og tung avgjørelse, sier Line Ravn Munkvold.

 

Hvis du vil se hvordan det går hvis sentrum får stå ubrukt lenge nok, kan du bare reise til min manns hjemby, Levanger. Der nydelige, gamle trehus minner mer og mer om skrekkammer i en spøkelsesby. I et så å si tomt sentrum.

Det er på tide å handle, kjære Harstad-folk. Så skal jeg ta selvkritikk for at dette burde vært skrevet for minst to år siden.


Innfører parkeringsavgift på Amfi Kanebogen

Parkeringsanlegget i Amfi Kanebogen er så populært at kjøpesenteret nå setter opp kamera som sjekker at du ikke blir stående for lenge.