Må bli en tradisjon

Hvis jeg kan komme med et kulturelt nyttårsønske: «I denne søte juletid» med Vox Arctica, orkester og solister må bli en juletradisjon. Arne Dagsviks julekantate, skrevet på slutten av -80-tallet, fortjener i alle fall å bli løftet frem adskillig oftere enn den har blitt fram til nå. Ifølge Dagsviks hukommelse er nemlig «I denne søte juletid» gjort bare én gang i løpet av de siste 20 årene. Så det var virkelig på tide, for ikke å si på overtid. Jeg har selvfølgelig forståelse for at det av flere årsaker kan være utfordrende å diske opp med en slik romjulsrett hvert år. Nyttårsønsket står likevel ved lag.

HØYT NIVÅ Kulturhuskoret Vox Arctica har som formål å drive korsang på et høyt kunstnerisk nivå. Ja, det var nettopp det publikum fikk høre denne romjulskvelden i Trondenes kirke. Kveldens sporanolist Ellen Kristiansen er selv et ektefødt produkt av Vox Arctica. 

nyheter

Påstanden er heller ikke drøyere enn at den har et bredt publikum i ryggen. I alle fall de mange som fylte Trondenes kirke to ganger femte juledags kveld. Og de som ikke var der, skal vite at de gikk glipp av noe som er verdt å få med seg neste gang muligheten byr seg. For det er sant det, at dette er en type konsert du vanligvis bare får oppleve gjennom flatskjermen i stua. Og det blir som kjent aldri det samme.

Mangfoldige kor-Harstad

Med sine to konserter i romjula fikk 25-åringen Vox Arctica med orkester og solister æren av å avslutte årets julekonsert-rekke i Harstad. Jeg har hatt gleden av å være til stede på flere av dem, som hver på sin måte har vartet opp med gode opplevelser. Mine Damer, Bel Chorus, Care Gospel og Vox Arctica har alle levert på høyt nivå innenfor sine rammer og forutsetninger. Derfor blir det heller verken riktig eller rettferdig å sette den ene opp mot den andre. La meg heller konkludere med at Harstads innbyggere er heldig som kan ta for seg av et slikt mangfold.