Leder:

Et godt råd

I januar skal barna og jeg holde en øvelse som skal hete «Pappa døde i går». Det forteller Stein Erik Hagen i et portrettintervju med Dagbladet Magasinet.

  Foto: Tor Farstad

Å planlegge øvelsen «Pappa/mamma døde uventet i går» er neppe et tema som egner seg for juleselskapene. Men kanskje som et nyttårsforsett?

nyheter

Forretningsmannen og milliardæren presiserer at han ikke er alvorlig syk, men hva om det skjer en ulykke? Eller en sykdom som kommer brått og som helt uventet får et fatalt forløp, slik det skjedde med hans ekskone Mille-Marie Treschow tidligere i år? Det var denne hendelsen som ga et nytt perspektiv på ting, sier Hagen. Øvelsen handler om å være forberedt om noe slikt skulle skje, og opplegget går ut på at han selv vil sitte på sidelinjen og høre hvordan barna tenker. Hvordan skal ting ordnes og fordeles, og hvem gjør hva?

Da har man et grunnlag for en diskusjon i etterkant. Eller rettere sagt, før man eventuelt står midt oppe i situasjonen. Man trenger ikke ha et forretningsimperium for å la seg inspirere av tanken. For problemstillingen er jo i sitt vesen allmenngyldig. Har de pårørende tilstrekkelig oversikt over alle økonomiske forhold, fra livsforsikringer til bankkontoer og gjeld? Burde det settes opp et testamente? Mange kan sitte på større verdier enn man tenker over til daglig. Barn fra flere partnerforhold kan komplisere bildet.