Frykt for julestreik

Over 330.000 nordmenn skal til utlandet i julen.

HJELP: SOS International assisterer nordmenn i utlandet når det er behov for det. I deres statistikk trenger i snitt over 500 nordmenn hjelp i utlandet i juleuka. Illustrasjonsfoto  Foto: Illustrasjonsfoto: Tore Skadal

nyheter

De må være forberedt på tettpakkede flyplasser og juleflystreiker.

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons analyse, på vegne av SpareBank 1.

- Vår erfaring er at mange beregner alt for dårlig tid når de skal ut å reise for eksempel ved bytte fra tog til fly. I år er julaften på en mandag og helgen før er det garantert tettpakket på flyplassene, spesielt på Gardermoen. Folk bør legge inn en ekstra time buffer, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring, i en pressemelding fra selskapet.

Dekker ikke streik

Historien viser at det er en risiko for at enkelte flyselskap bruker julen til å streike.

- Folk må huske på at forsikringsselskapene ikke dekker tap ved en streik. Når du planlegger juleutfarten er det smart å velge flyselskap som tradisjonelt har mange avganger, sier Nielsen.

Ved streik er flyselskapet som er ansvarlig, og som derfor skal dekke tapet eller refundere billetten din.

Flest skader

SOS International assisterer nordmenn i utlandet når det er behov for det.

I deres statistikk trenger i snitt over 500 nordmenn hjelp i utlandet i juleuka. - Spania, Thailand og Tyrkia er landene hvor nordmenn har flest skader uke 52, sier Karin Tranberg, divisjonsdirektør i SOS International.

Landene med flest skader:

    Spania (flest saker på Gran Canaria)

    Thailand

    Tyrkia

    Tyskland

    Hellas

    Filippinerne

    USA (flest saker i Florida)

- Det er spesielt mange eldre som reiser til Spania i jula. Det er flere forhold disse må være oppmerksomme på, spesielt om de har kroniske lidelser eller er under utredning for sykdommer eller skader. I verste tilfelle kan en lege i utlandet ta seg ekstra betalt, og da er det ikke sikkert forsikringen dekker dette, sier Tranberg.

SOS International har erfaring med at leger, for eksempel i Spania, starter behandling av andre sykdomsforhold enn det akutte behov til pasienten.

- Så sjekk med forsikringsselskapet hvordan dekningen din er før du reiser. Og får du problemer på reisen må en kontakte alarmsentral eller forsikringsselskapet først, slik at de kan sette deg i kontakt med riktig lege, sier Tranberg.