Muslimsk kvinne klager til Avinor:

Følte seg trakassert i sikkerhetskontrollen på Evenes

En muslimsk kvinne hevder at hun ved to anledninger har blitt trakassert av personell i sikkerhetskontrollen ved Harstad/Narvik Lufthavn Evenes. Flyplassjefen beklager hendelsene overfor kvinnen.

Her i sikkerhetskontrollen ved Harstad/Narvik lufthavn Evenes trakkaserer personellet kvinner med hijab, i følge en klage som Avinor har mottatt fra en muslimsk kvinne.  Foto: Ivar L. Paulsen

nyheter

Kvinnen som har klaget saken inn til Avinor, har beskrevet sin opplevelse bare kort tid etter at hun for andre gang mente hun ble trakassert i sikkerhetskontrollen på Evenes Lufthavn.

– Jeg skriver denne mailen fra ventesalen på Harstad/Narvik lufthavn. Bare for noen minutter siden gikk jeg gjennom Security-sjekk, hvor jeg for andre gang ble møtt med det som for meg ble opplevd som trakassering og brudd på mine personlige rettigheter, med at jeg ble fortalt å ta av meg mitt religiøse plagg, hijab. Jeg respekterer sikkerheten og kontrollen den krever, men reagerer på at jeg ved andre flyplasser alltid bare blir spurt om jeg kan være med i et privat rom hvor jeg kan ta av skjerfet, eller om de bare kan sjekke videre der, uten at det krever at jeg tar av skjerfet mitt i offentligheten.

Fordommer hos sikkerhetspersonellet

Hun skriver i klagen til Avinor at dette selvfølgelig ikke skjer hver gang hun reiser fra Evenes. Derfor konkluderer hun med at hendelsene har med sikkerhetspersonellets personlige meninger å gjøre, og holdinger til hennes religiøse hodeplagg.

– For andre virker kanskje valget mitt om å dekke håret veldig unødvendig og meningsløst, men for meg er det en del av min tro. I tillegg til at det har like stor rolle for meg som andres dekkende klær som bukse eller skjorte. Derfor reagerer jeg på samme måte enhver person hadde reagert, om de hadde blitt tvunget til å ta av seg buksen eller skjorten i offentligheten, sier den muslimske kvinnen i sin klage til Avinor.

– Jeg sender denne mailen for å vekke oppmerksomhet rundt det som skjer, og hvis det virkelig er en lov som gir flyplass-ansatte rett til å tvinge av meg skjerfet mitt foran folkemengden, så vil jeg også gjerne vite om det.

Flyplassjefen beklager hendelsene

Men slike fullmakter er det ingen ansatte i Avinors sikkerhetskontroll som har.

– Det er svært beklagelig at den reisende opplevde dette. Vi har beklaget hendelsene overfor henne. Videre har vi tatt opp saken internt for å sikre at rett og enhetlig rutine blir fulgt for fremtiden, sier flyplassjef Anne Britt Bekken ved Harstad/Narvik Lufthavn Evenes i en kommentar til VOL.