Dette knepet bør du lære barna på Halloween

Onsdag kveld er mange små svartkledde vampyrer, spøkelser og hekser ute etter knask. Slik gjør du ferden tryggere.

BLI SETT: Refleksspray eller refleksgarn kan barna ha på kostymet. Og ikke stol på gamle reflekser.  Foto: Tryg Forsikring

nyheter

– Ta på barna refleks, eller gjør refleks til en del av kostymet ved for eksempel å bruke refleksspray eller refleksgarn. Man kan gjøre mye kult med refleksspray direkte på kostymet, men det viktigste er at barna blir sett i mørket. Vil du være helt sikker bør de ha nyere og godkjente reflekser eller refleksvester på i tillegg, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Sjansen for å ikke bli sett langs en uopplyst bilvei reduseres med 85 prosent om man bruker refleks. Kun fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks, ifølge tall fra Trygg Trafikk.

– Refleks er derfor vårt viktigste tips på Halloween. De små som er ute i gatene om kvelden er gjerne kledd i mørke farger, det er nylig blitt én time tidligere mørkt på grunn av vintertid, og er det i tillegg regn i lufta er de nesten umulige å se i mørket for bilister. Til et Halloween-kostyme er kanskje refleksbrikker ikke det kuleste, men da kan man bruke refleksspray eller feste på refleksarmbånd rundt armer og bein, sier han.

Et annet godt råd å ta med seg inn i høstmørket, er å sjekke refleksene og tenke over om det er på tide å bytte dem ut.

– Reflekser har faktisk en «best før» dato, og bør skiftes ut hvert tredje år.

Den reflekterende overflaten blir rett og slett slitt, det gjelder refleksvester også. Så selv om kostymet er det samme som i fjor, er det en grei tradisjon å bytte ut refleksene, sier Brandeggen.