Nye sedler neste uke

Fra før har vi torsken og vikingskipet. Nå kommer også fyrlykta og redningsskøyta.

De nye sedlene kommer i sirkulasjon torsdag 18. oktober.  Foto: Norges Bank

nyheter

100- og 200 kronersedlene kom i mai i fjor. Neste uke, nærmere bestemt 18. oktober kommer de 50- og 500-kronersedlene.

Motivene på de norske pengesedlene tar alle utgangspunkt i det maritime Norge. Hovedmotivet på 50-kroneseddelen tar utgangspunkt i Utvær fyr i Solund kommune. Denne fyrstasjonen ble bygget i 1900 og er det vestligste punktet i landet.

Sjømerker som Utvær fyr har lang historie i Norge. Første gang vi hører om et konkret norsk sjømerke er i sagatiden, da Floke Vilgerdson i 869 bygde en varde som senere er kjent som Ryvarden i Sveio kommune.

Utvær var losstasjon alt fra 1770-årene. Lostjenesten på Utvær gikk i arv fra far til sønn i flere generasjoner, slik tradisjonen lenge var langs hele kysten.

Hovedmotivet på 500-kroneseddelen er redningsskøyta RS14 "Stavanger", designet av Norges mest kjente båtbygger og konstruktør Colin Archer.

Båten ble bygget på Archers verft i Larvik og sjøsatt i 1901. Den hadde til sammen 37 år i aktiv tjeneste for Redningsselskapet. «Stavanger» eies nå av Jeppe Jul Nielsen, og skal bevares som museumsfartøy. Hovedmotivet på seddelen er designet med utgangspunkt i Redningsselskapets foto, tatt av Robby Madsen.

Og om du lurer. Den største seddelen med en verdi på 1000 kroner kommer i ny utgave neste år.

Hovedmotivet på 1000-kroneseddelen er en bølge på åpent hav. Bølgen forteller oss om havet som en motkraft vi bryner oss på, og om en drivkraft som bringer oss framover.

Når de nye sedlene settes i sirkulasjon, vil du kunne betale med både gamle og nye sedler i ett år. Deretter blir de gamle sedlene ugyldige, og du vil bare kunne bruke de nye. Norges Bank er pliktig til å veksle inn ugyldige sedler i minst 10 år etter dette.