Gratis jusshjelp:

- Arv er blant temaene folk spør mest om

Lørdag stiller jurister med partytelt og informasjonslyst i sentrum. Det er alltid 50–60 personer som søker råd på den årlige juristdagen.

RÅDGIVERE: Erik Furevik (t.v.) og Henrik Bahr er bare to av juristene som stiller seg opp i sentrum for å gi juridiske råd. Foto: Ivar L. Paulsen 

nyheter

Erik Furevik og Henrik Bahr forteller at temaene, i år som tidligere år, nok domineres av arv.

– Vi har stilt opp i en årrekke, og arv dukker opp igjen og igjen. Det er det vi kaller eruptive forhold som kan vare i 20–30 år. Det har vært mye arvespørsmål tidligere år, sier Furevik, som venter flere i morgen.

– Eiendomsspørsmål og skatt er også ting som kommer opp hver gang, legger Bahr til.

Overrasker lite

Det krever litt mot å fortelle om seg selv om problemer man har. Det er juristene veldig oppmerksomme på.

– Vi har selvpålagt taushetsplikt. Selvfølgelig. Derfor kommer folk med ulike ting de strir med, sier Furevik.

Ting folk kommer med på juristdagen er sjelden overraskende eller sjokkerende for juristene som stiller seg til rådighet i sentrum.

– Alle historier vi hører er unike. Noen er gode historiefortellere og kommer med noe som kan være både overraskende og interessant, så vi kan bli både glade og lei oss sammen med dem som kommer, sier han.

Svarer også studenter

– Vi finner ut om det er et juridisk spørsmål eller om folk har noe de sliter med i livet. Vårt råd blir da enten å gå videre med saken eller å ta et oppgjør med seg selv og legge saken bak seg. De skal ikke være offer i sitt eget liv. Så vi prøver å sortere likt fra ulikt. Det er jobben vår, sier han.

– De fleste står i en situasjon og lurer på hvilke muligheter de har, sier Bahr.

– Noen vil ha bekreftet om de har rett i meningene de har gjort seg opp, mens andre er åpne og undrende, legger Furevik til.

Juristene svarer også villig vekk på spørsmål fra unge som vurderer å studere jus.