– Jeg har funnet mye glass, som lå under noe tang. Jeg klarte å fylle en stor del av søppelposen, sier Forsaa.

Han mener personer må være seg sitt ansvar bevisst og ikke forsøple.

– Det er viktig å rydde bort søppel, spesielt plast fordi det tar lang tid før det blir brutt ned av naturen. Dyr kan dø av søppel som folk kaster fra seg, sier 9-åringen.

Så video om død hval

Fjerdeklasseeleven på Medkila skole har lært om forsøpling i timene.

– En gang så vi en video der noen fant en hval eller spekkhogger. Den var død fordi den hadde spist mye plast, sier han, som sammen med familien sin bidro til en renere strand mellom Trondenes kirke og Sør-Troms museum lørdag, sier han.

Havdagen 2018 er et samarbeid med Harstad SV, Medkila speidergruppe og Natur og Ungdom. I alt deltok 43 personer på det som var strandrydding og andre ulike aktiviteter.

Besøk av naturfotograf

Arne Nævra, kjent naturfotograf for NRK, benyttet dagen til å ha foredrag om miljøet.

– Først og fremst skal jeg vise hvilke verdier som står på spill hvis vi ikke forvalter kysten og havet riktig. Gjennom film skal jeg vise kystopplevelser om hvordan naturen er skrudd sammen; sjøfugl, liv i havet med mere, sier Nævra.

Gjennom 40 år har han laget 100 naturfilmer for statskanalen. Nævra fikk Friluftslivets Hederspris 2013.

– Til syvende og sist er mennesket avhengig av miljøet for å kunne overleve. I Nord-Norge har vi rike fiskebestander. Dette skaper verdier som vi må ta vare på.

– Verdens dyrebestand har halvert på 40 år. Det er rett og slett alarmerende, sier han.

Natur og Ungdoms Kathrine Blekstad (17) og Hanne Sofie Lillehaug (16) laget godteriposer til barna og holdt en quiz om plast og fiskeri i Norge.

– Vi mener det var en fin anledning til å vise folk at det er mye plast i havet. Og så er det interessant å høre hvor mye kunnskap folk har om dette feltet, sier Blekstad.

– Det er viktig å sette det på dagsorden fordi det er veldig mye plast i havet. Man kan fjerne mye plast i havet bare fra strandrydding. For ekspempel når man går til og fra jobb, sier hun.

Naturfotograf Arne Nævra. Foto: Håkon Wikan
Til venstre Hanne Sofie Lillehaug (16) og Kathrine Blekstad (17) fra Natur og Ungdom. Foto: Håkon Wikan