– Det er flere tilfeller av lus i Harstad-skolene allerede, så vi vet at lusa er her. Derfor er det viktig at foreldrene tar dette på alvor nå, og tar en sjekk av barna sine i løpet av kommende helg 1.–2. september, sier helsesøstrene Birgit Strøm Hansen og Bibbi Berntzen.

Denne uka er det nasjonal kampanje «Mot hodelus», og det er et poeng at alle sjekker samtidig over hele landet.

– Dersom alle sjekker og behandler seg på samme tidspunkt, vil det redusere antall hodelustilfeller over tid. Det reduserer også faren for å smitte de som allerede er blitt behandlet på ny, sier de to.

Alle i barneskolen i Harstad har fått oppfordring med ukeplanen om å sjekke seg. De vil også bruke det digitale kommunikasjonssystemet mellom skole og hjem, Visma flyt, til å sende oppfordring direkte til foreldrene.

Foreldreansvar

– Det er et foreldreansvar å sørge for sjekk, og rask behandling hvis man oppdager lus på barna.

Hodelus sprer seg ved å krype fra hode til hode. I dag sitter barna med hodene tett og løser oppgaver i skolen, eller over iPad og telefoner i lag.

Helsesøstrene anbefaler at lusesjekken gjøres med vått hår, og hvitt håndkle rundt skuldrene, for da vises lusa best. Om barna har langt hår kan man dele det i seksjoner, før man kjemmer seg nøye med lusekam hele veien fra hårrota og helt ut gjennom tuppene.

– Hvis man oppdager lus skal man ha behandling så snart som mulig med legemidler med virkestoffet dimetikon. Behandlingen skal gjentas etter åtte dager, mens håret nøye kjemmes med lusekam daglig i perioden. Barnet kan gå på skolen med en gang det er behandlet første gang, sier Berntzen.

– Foreldre trenger ikke vaske rundt hele huset eller fryse ned alt man har av tekstiler, selv om noen i familien har fått lus. Det holder at lusekam og håndduk fryses ned i fire timer eller vaskes på 60 grader, sier Strøm Hansen.

Helsesøstrene anbefaler at langt hår samles i hårstrikk for å redusere muligheten for å bli smittet av hodelus.

Og til slutt – alle kan få lus, det har ingenting med renslighet eller ressurser å gjøre, understreker de to til slutt. De håper helgas lusesjekk kan bli en hyggelig affære, der foreldre også får ei gylden anledning til en liten prat med poden.

NØYE SJEKK: Vått hår, hvitt håndkle og lusekam fra rot til tupp, er trikset.