Planen om etablering av næringspark i Skånland har vært oppe til politisk og administrativ behandling i ulike organ i en årrekke. Etter andre gangs høring skal Hålogalandparkens planbeskrivelse nå opp til endelig politisk behandling i kommunestyret i høst.

Nå reagerer Troms Bondelag, og gårdbruker Ketil Larsen, som vil miste dyrka jord der han høster fôr til de 125 sauene på gården hans på Bø.

Mangler jordvernplan

På arealene som berøres av næringsparken produserer han fõr til 40–50 sauer i året. Med tanke på tørken og matsituasjonen Norge er kommet i, etter en meget het sommer sørpå, synes de to det er rart at ikke også Skånland snart skal få opp øynene opp for at jordvern, matproduksjon og matsikkerhet er et satsingsområde.

– Jordvern handler om å sikre matproduksjon for all fremtid. Det handler om samfunnssikkerhet og matberedskap, slik at vi skal sikre at dagens befolkning og våre etterkommere skal ha mulighet til å dyrke egen mat på egen jord, forklarer Unni Andreassen, organisasjonssjef i Troms Bondelag.

– Omdisponerer mye

Hun forteller at Skånland, som tradisjonelt var en landbrukskommune, de siste årene har omdisponert store arealer til blant annet boligfeltet på Dyrvikhøgda, og nytt planlagt boligfelt mellom skolen og kirka på Evenskjer. Området der ny barnehage er bygget, var også opprinnelig landbruksområde.

– Norge har nasjonale mål om at ikke mer enn 4000 dekar på landsbasis skal omdisponeres, og Skånland tar i alle fall en stor bit av dette hvis de nå også omdisponerer 130 dekar, mener Andreassen.

Kostrastatistikk viser at i Troms er cirka 7200 dekar med dyrka og dyrkbart areal omdisponert siden 2005. Det tilsvarer 980 fotballbaner.

Les ordførerens svar her

Landsdelens beste jord

Gårdbruker Ketil Larsen har selv fått Norsk Landbruksrådgivning Nordland til å gjennomføre undersøkelser, som viser at jorda ved E10 i Elvemokrysset, er av så høy kvalitet at den klassifiseres som landsdelenes beste dyrkingsjord.

– Vi forstår ikke at ny næringspark absolutt må være her, da det finnes andre egnede områder i kommunen som kan brukes til næringspark. For eksempel er det et godt egnet område mellom fotballbanen i Trøssen og E10, eller på Breistrand der nye E10 er planlagt forbi på sikt, sier Larsen.

– Det finnes også et ferdigregulert næringsområde i Tovik som ligger der klart til bruk, legger Andreassen til.

Om kommunen omregulerer ved Elvemo, der tre av fire grunneiere har sagt nei, så mener hun kommunen setter næring opp mot næring.

– Hvis de i stedet flytter parken, så kan de beholde begge næringene, sier hun.

Larsen sier han kommer til å gi seg med sauedrift, hvis han mister jorda.

– Men det er ikke så farlig for meg. Jeg kan pensjonere meg, men jeg tenker mer på den gode jorda som kan tas i bruk av dem som kommer etter oss, sier Larsen.

Håper politikerne våkner

De to håper nå det politiske miljøet i Skånland vil våkne, og se verdien av landbruk og matproduksjon.

– De må behandle jorda for det den er verd. Det er arvesølvet vårt og ikke engangsbestikket, eksemplifiserer Andreassen.

Hun mener det er viktig å ha landbruksproduksjon i hele det langstrakte landet vårt, fordi det også er viktig både for bosetting i distriktet og stabile arbeidsplasser.