Det var sist lørdag at barnehagen på Lundenes på Grytøya offisielt ble åpnet med høytidelig snorklipping, taler og underholdning.

Det i dag er 14 unger i de to avdelingene, og de ansatte og avdelingsleder ved barnehagen og rektor Martin Berg ved Grytøy oppvekstsenter, samt lokalpolitikerne og varaordfører ønsker seg flere unger enn de tre som kommer neste år, når øyene Grytøy, Bjarkøy og Sandsøy er forbundet med tunnel og bru.

Flere barn neste år

- Vi ser veldig fram til sammenslåinga neste år. Da får vi flotte barn og personale fra Bjarkøy sammen med oss. Vi har startet samarbeidet allerede og har laget en plan for møtepunkter det kommende året, både for barn og personale. Dette blir en spennende prosess, sier avdelingsleder Sylvi Johansen ved Finnvika barnehage.

- Tenk at vi skulle få en egen ny og flott barnehage her på Grytøya. En barnehage som skal dekke alle barn i hele øyriket. En barnehage som har alle fasiliteter. En barnehage som er tilrettelagt for alle, både barn og personal. Vi har fått hvert vårt skap og arbeidsplass, med bord som kan heises opp og ned. Vi er bare så utrolig takknemlig for at det ble bestemt at det skulle bygges en barnehage her på Lundenes. Jeg er stolt over arbeidet som er gjort, sier Johansen, som roste mange i forbindelse med prosessen, som arkitekten, byggherren Harstadbygg, tålmodige naboer, ansatte, lokalpolitikere og varaordfører.

- Arbeidsforholdene er fantastiske, og vi slipper å gå fra jobb med hodepine på grunn av dårlig luft, sier avdelingslederen.

- Ønsker flere unger

- Vi får tre nye unger fra Bjarkøy. Samtidig ønsker vi oss flere barn, sier rektor Martin Berg ved Grytøy oppvekstsenter, som innbefatter skolen på Lundenes, Finnvika barnehage og Grøtavær leirskole.

- Barnehagen har et fantastisk uteområde hvor det kan utøves mange aktiviteter på en trygg måte. Vi vil benytte uteområdet hver eneste uke året rundt. Faktisk så tror jeg at vi har Harstads fineste barnehage, sier Berg, som også er fornøy med barnehagen innendørs, med fellesrom, de to avdelingene og personalfløy med møterom og kontorer.

Han mener den nye barnehagen har stor betydning for lokalsamfunnet.

- Den betyr veldig mye. Vi har en ny og moderne barnehage med kvalifisert personale, som er den viktigste faktoren for at folk skal flytte til bygda. Det er unikt at hele oppvekstsenteret under ett har kvalifiserte folk, sier Berg.

- Jeg tror vi har Norges fineste barnehage, sier daglig leder Eirik Steinjord hos entreprenøren Harstadbygg. Han viser til at bygget har en svært spennende arkitektur bestående av blant annet sirkler og trekanter. Lyssettingen er også magisk, og man kan se gjennom enkelte vegger.

Legger til rette for bosetting

Varaordfører Maria Fjellstad Kaarby (V), som kastet glans over åpningen, roser engasjementet ute i øyriket.

- Det er spesielt artig å være med på ei åpning ute i distriktet hvor absolutt alle stiller opp, små og store, fra ung til gammel, og hvor også næringslivet stiller opp og bidrar. Det gjør det jo dagene mye artigere. Jeg tror at barnehagen betyr mye for lokalsamfunnet, det skaper muligheter når man har en barnehage for framtida. Sånn at mange flere kan bosette seg her og velge å få barn, og også velge å drive næringsliv. Det er av stor betydning ha disse institusjonene på plass rundt deg. Dette er en kjempefin barnehage, sier varaordføreren.

Ønsker fastlandsforbindelse

Noralf Leitring (Sp) og Per Pedersen (Krf) får ros for at de har jobbet for den ny barnehagen.

- Gratulerer med dagen alle sammen, unge som ansatte. Det har vært en lang kamp å få en barnehage i distriktet, men vi nådde fram. Jeg og Per i kompaniskap kan klappe hverandre på skuldra for at vi fikk gjennomslag, uttaler Leitring.

Han la til at man må styrke sambandet over Toppsundet nå når øyriket er samlet med tunnel og bru.

- Det siste vi må få til er fast forbindelse til Hinnøya, sa Leitring, og inviterte folk til å komme til Grøtavær leirskole og ta en tur med fembøringen Frøya. Han tenkte på ønsket om flere unger i Finnvika barnehage.

- Frøya var fruktbarhetsgudinnen i norrøn mytologi. Så velkommen til Grøtavær, velkommen til en tur med fembøringen Frøya, så blir det fort full barnehage på Finnvika, sa Leitring.

Pendler til byen

Småbarnsforeldrene Lisbeth Jørgensen Lyng og Odd Øisten Lyng, som dagpendler fra Grytøya til Harstad, er glad for den nye barnehagen.

- Det er en veldig bra barnehage vi har fått. Det må være en av de fineste i Harstad kommune. Ungene er veldig heldige som kan gå her, og de koser veldig mye. De som jobber her er veldig flinke, vi er så fornøyde Og både miljøet inne og ute er mye bedre enn i den gamle barnehagen, det er også mye bedre plass, forteller ekteparet Lisbeth Jørgensen Lyng og Odd Øisten Lyng, som pendler fra Grøtavær til Harstad. Sammen har de døtrene Charlotte (3) og Birgitte (4)

- Vi pendler til byen og jobb. Det tar 20 minutter å kjøre fra Grøtavær til barnehagen. Så til byen. Det går veldig fint, sier de to.