– Dette er utrolig spennende, og vil ha enorm betydning for utviklingen av regionen.

– Det eksporteres årlig sjømat fra Nord-Norge for 36 milliarder kroner, og Tromsbanen er tidligere anslått til å koste rundt 40 milliarder kroner. Altså er verdien av ett års eksport, nok til å bygge banen.

– Og så sitter vi selv i Nord-Norge og sier at det blir for dyrt å bygge! Det skjer ingen andre steder i verden, og de gjør heller ikke slike vurderinger sørpå. I dagens høyteknologiske samfunn må vi få opp øynene for at vi må ha både bane og vei – også i nord, sier en krystallklar Ottesen.

Fredag holder hun innlegg for politikerne i Sør-Troms regionråd, for å få opp engasjementet rundt Nord-Norgebanen, nå som det nærmer seg innspillkonferanse i Narvik.

Om regionen og landsdelen mobiliserer nå, kan det bli reelt at vi for eksempel i 2040 kan ta toget fra Harstad til Bjerkvik i løpet av 40 minutter. Det betyr at det blir enkelt å bo i Bjerkvik, og for eksempel jobbe i Harstad.

Sidearm til Harstad

Gratangen vil få banen mellom Narvik og Tromsø rett gjennom kommunen. Et sidespor til Vesterålen og Harstad kan utredes samtidig, hvis næringsliv og politikere engasjerer seg og argumenterer for nytteverdien.

– Vi i Gratangen ønsker absolutt at det også skal bygges en sidearm til Harstad og Vesterålen. Det vil være bra for oss også, sier Ottesen.

En jernbanestrekning mellom Bjerkvik-Evenes-Harstad, med godsterminal i Harstad, vil ha stor positive konsekvenser for Tromsbanens influensområde, for gods- så vel som passasjertrafikk.

Hun mener kommunene ikke må gå imot hverandre i denne saken. At krefter i Narvik mener det er viktigere å jobbe for å få midler til dobbeltspor på Ofotbanen, trenger ikke ødelegge for Nord-Norgebanen.

– Vi tenker samarbeid og ikke motarbeid i denne saken. Jeg forstår at Narvik-miljøet jobber for dobbeltspor, så her må vi slutte å tenke enten eller, men heller snakke om «ja takk, begge deler».

Ensom tog-entusiast

Gratangen-ordføreren har så langt vært ganske ensom i politisk engasjement for tog til regionen. Men Jernbanedirektoratet jobber nå med en utredning der Nord-Norgebanen kan bli en realitet, så det er nå politisk miljø og næringsliv må kjenne sin besøkelsestid. Men på innspillmøtet i Tromsø i juni, var Ottesen en av få politikere.

– Jeg tror nok dette møtet gikk under radaren hos flere politikere, men nå mobiliserer vi for at det politiske miljøet skal våkne opp, slik at toget for framtida ikke går uten oss, sier Ottesen.

Hun skal også holde innlegg på vegne av Sør-Troms på innspillkonferansen i Narvik 11. september.

Kostnadene for jernbane på strekningen Narvik-Tromsø med sidearm til Harstad er før utredningen anslått til å koste rundt 40 milliarder kroner, mens kostnadene for Narvik-Tromsø uten sidearm kan bli 27 milliarder kroner.

– Til sammenligning koster to ny ubåter 40 milliarder, eller man kan bygge to tunneler under Oslo sentrum, som jo er noe å tenke på, sier hun.

Les også: Samlet fra Nordland for Harstad

Forsvaret synes også tog til Harstad er en god idé

Ønsker innspill om sidespor

TOG-ENTUSIAST: Eva Ottesen, ordfører i Gratangen, har vært gansk ensom i engasjmentet rundt jernbane i regionen, men nå mobiliserer hun. Arkivfoto: Tone A. Karlsen
TRASEEN: Bygging av Nord-Norgebanen fra Fauske til Tromsø med mulig sidarm til Harstad og Vesterålen, skal på høring i 2019.