Prosjektrådmann Torbjørn Simonsen, som står i spissen for sammenslåingen av Skånland og Tjeldsund kommune, følger spent med på fylkesprosessen. Men han tror ikke den vil berøre deres prosess.

– Jeg ser ikke noen fare for retrett for oss. Til det er vi kommet for langt. 1. januar 2020 er veldig nært forestående, selv om det er litt over ett år fram i tid, sier han.

Men Troms og Finnmark skulle også bli ett fylke fra samme dato. Når Simonsen ser tilbake på hva nye Tjeldsund har gjort i sammenslåingsprosessen det siste året, så ser han at tida kommer til å bli veldig knapp for å få et nytt fylke på plass til 1. januar 2020. Den 9. august i fjor ble Fellesnemda i nye Tjeldsund konstituert, og har brukt året til å stake ut politisk og administrativ organisering, samt avklare samarbeidsavtaler.

– Nyfylket kommer til å få det travelt. Tida er hele tida kritisk og krevende. Jo mindre tid jo mer krevende prosess, sier han.

I byggingen av nye Tjeldsund bruker de nå mye tid på kultur og identitet, for å involvere innbyggerne i å skape nykommunens visjon og verdier.

– Vi har vært klare fra starten av på at kultur og identitet er viktigst, da det er selve limet i en kommune, sier Simonsen.

Han understreker at regionreformen og kommunereformen er to forskjellige prosesser, der han har inntrykk av at kommunesammenslåingsprosessen har vært håndtert bedre. De har hatt folkeavstemninger før sammenslåing ble bestemt, og prosessen har vært frivillig.

«Look to Tjeldsund» kan kanskje være et råd til Troms og Finnmark, som har tatt pause i en meget anstrengt sammenslåingsprosess inntil nytt Storting samles i oktober. Fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnbakk, har også uttalt at prosessen i Tjeldsund er en god prosess, som styrker Troms, ettersom nordlandskommunen Tjeldsund søker over til Troms. Simonsen sier de hele veien har hatt en god dialog med fylket.

– Personlig heier jeg på at de finner sammen og får sammenslåingen gjennomført, men akkurat nå er det veldig uforutsigbart hva som skjer med regionreformen. De kan nok rekke å få til ei råsammenslåing av fylkene til 2020, men det blir ikke tid til en grundig prosess. Men alt kan sikkert tilpasses og forandres.