De skal slåss om oppmerksomheten med aktører fra 40 land, og i 2016 var det mer enn 65.000 som besøkte messeområdet i Stavanger.

Harstad/Lenvik-standen er den del av en større nordnorsk stand på rundt 300 kvadratmeter. Messa har totalt 20.000 kvadratmeter utstillingsplass, fordelt på 11 haller.

Mandag var det kick off, og det var en forventningsfull ordfører. Marianne Bremnes, som la fram planen for uken.

– Vi har endret strategien. Vi ønsker å få fram at vi ikke kun er en olje og gass kommune, men er også sterk på det maritime. Vi skal være tydelige og synlige, sier hun.

– Pleier nettverk

Harstad samarbeider tett med Lenvik og de er en del av Xplore North.

– Det er alltid givende å være på messa. Man møter veldig mye folk, og det er plassen å pleie nettverk, og ikke minst skaffe nye samarbeidspartnere, sier Bremnes.

Det er Kunnskapsparken Nord og rådgiver Guro Rue Johnsen har fått et spesielt ansvar for driften av Harstad/Lenvik-standen. For første gang skal de som er på standen uniformeres.

– Dette for at alle skal se at Harstad/Lenvik er en enhet, sier prosjektleder Olav Kjell Hærland.

Daglig leder i Teknor Torstein Broderstad skal være i Stavanger, og han sier byen har mye å vise fram for bransjen.

– Byen har den største tørrdokka. Denne må vi tøre å vise fram der nede, sier han.

Samarbeidspartnere

Salgssjef i Teknor, Jonny Stiby, mener de skal prøve å få fram den kompetansen som finnes i kommunen.

– Vi er et eksempel på bedrifter som har bygd opp mye kompetanse mot olje og gass. Vi gleder oss til å fortelle om dette på messa, sier han.

Polarkonsult er blant harstadbedriftene som har vært svært aktiv mot denne bransjen. De har vært på messa hver gang, og teknisk leder Terje Richardsen sier de bruker messa til å treffe aktuelle samarbeidspartnere.

– Kundene er ikke her, men på messa. Derfor er det viktig for oss å møte dem i de positive omgivelsene som messa er, sier han.

I år er følgende med på spleiselaget for Harstad/Lenvik-standen: Teknor, Polarkonsult, Norbase, Lundin Norge, Hamek, Kupa, Harstad Elektro, Karstein Moholt, Universitetet, Force Technology, AkerBP, DNV GL, Lenvik kommune, Harstad kommune, Octio, Peab Bogstrand, Haloe, Scale Protection, Manoda og Brødrene Dahl.

Siden 1974 har ONS vært møteplassen for olje- og gassindustrien. Messen arrangeres hvert annet år i Stavanger. I 2016 var det 202 journalister fra 14 land. Det kommer 100 topp ledere fra 25 land. I år som for to år siden åpnes messa av kronprins Haakon.