I forrige uke måtte flere studenter bo på hotell mens de jaktet på hybel i Harstad. Det forteller Per Gunnar Johnsen i Samskipnaden. Der hjelper de studenter med å finne et sted å bo, og selv disponerer de mange studenthybler. Men de fleste må bo privat.

– Akkurat nå er det nesten 130 personer som er på venteliste for å få en av våre studenthybler. Vi regner med at mange av dem har fått seg privat plass å bo, sier han.

Ventelisten er omtrent like stor som den alltid er på denne tiden av året, sier han.

– Færre vil leie ut til studenter

Samskipnaden har en egen database der de legger inn hybler og leiligheter som private melder inn. Her kan studentene lete etter noe som passer for dem. Det er i dag færre som leier ut enn tidligere, sier Johnsen.

– Markedet som før henvendte seg til studenter driver nå med korttidsutleie gjennom nettstedet Airbnb. Hvis du går dit og søker på Harstad ser du at det ikke er fantastisk mange oppføringer – men antallet er økende, sier Johnsen.

Airbnb er en nettside der du og alle andre kan formidle hus, leiligheter, hybler eller enkeltrom til leie. Tjenesten er internasjonal, og svært populær blant reisende som vil ha et alternativ til hoteller.

Dyrere å leie i Harstad

Mange av dem som leier ut til studenter tar høyere pris enn tidligere, sier Johnsen.

– Vi merket det best fra 2015 til 2016. Det skjedde samtidig som det ble klart at Equinor (tidligere Statoil) skulle satse i Harstad med nytt bygg nærmere sentrum. Da så vi at leieprisene gikk opp med 1.000-1.5000 kroner, uten at jeg kan slå fast at det er en sammenheng.

I dag er ikke 5.000 kroner i måneden for en privat hybel en uvanlig pris, sier Samskipnaden.

– Det er mye for en student som da vil ha rundt 100 kroner dagen å leve for hvis de ikke tar ekstrajobb. Noen utleiere tar til og med 6.000 kroner i måneden.

Johnsens tips er at utleierne jekker litt på prisen.

– Da merker de at de får mer stabile beboere og mindre gjennomtrekk.