Når barnehageåret nå har startet vil samtlige barn få utdelt to tøynett hver. Et for å ta skitne klær i med seg hjem, og et for å ta rene klær med seg tilbake til barnehagen.

Dette setter både foreldre og barna, samt de ansatte stor pris på.

– Hvor skal vi kaste søpla?

– Dette initiativet er virkelig flott og et godt eksempel for å skape gode holdninger hos de minste, sier fire av foreldrene med barn i barnehagen.

– Barna har allerede begynt å spørre om hvor de skal kaste søpla, hva som skal sorteres hvor, og hvorfor det er viktig å gjenbruke noe av avfallet, sier foreldrene Ellinore Haverl, Renate Sara, Lina Utvåg og Vivi Ann Andresen. De to sistnevnte er også ansatt i barnehagen.

– Enkle tiltak kan gjennomføres

Daglig leder Hilde Pettersen i Grønnebakkan barnehage sier de i første omgang tar sikte på å bli en plastposefri barnehage, men at de også har andre miljøtiltak de vil ta fatt i utover høsten.

– Dette initiativet kommer som følge av et samarbeid mellom Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og Naturvernforbundet. I barnehagene er det mange enkle tiltak som kan gjennomføres for å bruke mindre plast og for å unngå miljøgifter nær barna.

– Ta ansvar for jorda

– Vi vil derfor blant annet innføre miljøtiltak der vi sorterer søppel sammen med barna, vi tar søppel med tilbake til barnehagen når vi har vært ute på tur, og vi snakker med barna om et ansvar for jorda, i dag og i fremtiden.

– Vi kommer også til å slutte med «blåsokker» av plast når de vi allerede har kjøpt inn er utslitte, forteller Pettersen.

Vil påvirke leverandører

Administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen, sier barnehagene kan spille en viktig rolle i arbeidet med å redusere bruken av plast og miljøgifter.

– Barn må tidlig få gode holdninger til bruk av plast, på samme måte som de lærer seg å bli glad i å være ute og ta vare på naturen.

– Derfor vil vi jobbe med mange ulike tiltak og blant annet påvirke våre leverandører som leverer varer til barnehagene om å bruke minst mulig plast, sier Olsen.

– Gir tommelen opp

Ordfører Marianne Bremnes applauderer tiltaket som Grønnebakkan barnehage nå igangsetter.

– Dette gir jeg absolutt tommelen opp for. Det er kjempefint at barnehagen tar dette initiativet og bevisstgjør barna betydningen av å sortere avfall.

– Så vidt jeg vet er dette den første barnehagen i kommunen som jobber mot en plastfri barnehage, men forhåpentlig vil dette inspirere også andre barnehager til å gjøre det samme.

– Dette er bare helt perfekt, og jeg nøler derfor ikke med å si:

– Hurra for Grønnebakkan barnehage, sier en entusiastisk Marianne Bremnes.

ansatte: Alle ansatte i Grønnebakkan barnehage stiller opp for et bedre miljø med mindre bruk av plast. Foran f.v.: Monika Tobiassen, Monica Lärkerud, Hilde J Pettersen, Vivi Ann Andresen og Irene Arnesen. Bak f.v. Lina Utvåg, Anne-Grete Vollan, Ellen-Johanne Hansen, Marit Haukebø, Hege Marlen Sørensen, Trude Villassen, Bente Larssen og Merethe Gjeitanger. Foto: Andreas Isachsen