Det vil svekke akuttberedskapen betydelig i forhold til det den er i dag. Innbyggere og folk på øyene har blitt svært bekymret etter at UNN har sagt opp kontrakten med ambulansebåtrederiet, og vil erstatte ambulansebåten med ambulansebil og beredskapsferge når Bjarkøyforbindelsen står klar.

Begrunnelsen fra UNN er, ifølge ambulansesjef Sørgård og klinikksjef Mathisen, at øyriket knyttes bedre sammen av tunneler og bruer, at båten har få akuttoppdrag i året og økonomiske faktorer. Det første har de rett i. Øyriket knytes bedre sammen når forbindelsen står klar rundt juletider. Men man er fremdeles avhengig av ei ferge over Toppsundet for å komme til og fra øyriket og inn til Harstad. For UNN handler dette tydeligvis kun om penger og økonomi. For folk som bor i øyriket, og for de mange med feriehus og hytter her ute, handler det om trygghet for eget og naboens liv og helse.

Responstiden bør derfor være den viktigste og avgjørende faktoren når akuttberedskapen skal vurderes. Kortest mulig responstid er et spørsmål om liv og død. UNN har åpenbart ikke tatt i betraktning de ulike scenarier ved utrykning av ambulansebil fra Harstad til øyriket, og med ei ferge som går i ordinære ruter over Toppsundet. Når alarmen går og ferga må tas ut av ordinære ruter for å være i beredskap, vil det føre til stor frustrasjon hos de som står i fergekø på begge sider. Det skal også være opp til skipper å vurdere hviletiden dersom ferga har vært i beredskap om natten.

Harstad kommunestyret behandlet og vedtok i desember 2016 nytt beredskapssystem for øyriket. Her hadde UNN signaliserte at amubulansebåten ville forsvinne, og erstattes med ambulansebil via ferge. Dette bifalt kommunestyret, på tilrådning fra rådmannen. Et samlet kommunestyret har her sovet i timen når saken ble behandlet, men det er ikke for sent å snu.