Han er fortsatt rystet, Arne Johnny Kristiansen. Rørleggeren fra Sørum kommune i Akershus og hans familie hadde brukt deler av ferien i fritidsboligen i Kongsvik. Nå var dagen kommet da de fem skulle reise sørover. De tar med seg alt av bagasje og går til busstoppet klokka 18.10 onsdag ettermiddag for å vente på bussen som kommer fra Sortland.

– Vi gir tydelig signal, men bussen kjører bare forbi. I ren fortvilelse griper jeg telefonen og ringer Boreal. Der var det umulig å få svar. Så ringer jeg Avinor. Der fikk jeg et mobilnummer til Norwegian. Dit ringte jeg ti ganger i løpet av en halv time, uten hell. Først onsdag kveld fikk jeg tak i Boreal, men da havnet jeg hos en person i Rogaland. Han kunne ikke hjelpe med annet enn å fortelle at bussjåføren ikke hadde sett noe. Akkurat det visste vi, sier Arne Johnny Kristiansen.

Stoppet flybussen

Bak flybussen denne onsdagen kjører Ingar Kristensen Westjord. Han og samboeren er på vei fra Andenes til Evenes. De ser hva som skjer.

- Det sto 8-10 personer på denne busstoppet i begynnelsen av bakken. Jeg ser at de gir tegn om at bussen må stoppe. Det gjør den ikke. Heller ikke da alle går ut i veibanen og febrilsk vinker i håp om at sjåføren ser i speilene og forstår at noe er på ferde.

Blinket med lysene

Westjord begynte å blinke med lysene i håp om respons fra sjåføren. Men noen respons får han ikke. Da de kommer i 60-sonen i Hårvik, kjører han forbi bussen og stopper den.

– Jeg forklarte bussjåføren at han hadde kjørt forbi mange som skulle være med, men han svarte at «det var ingen som ga tegn til at jeg skulle stoppe». Så kjørte han videre.

Han kjente han ble både provosert, opptrekt og irritert over måten sjåføren svarte meg på. – Mannen burde forstå at han er representant for en sørvisnæring. Jeg forsøkte så å ringe Boreal, men det var håpløst, sier Ingar Kristensen Westjord som la ut en kommentar på Kongsvik-sida på Facebook. Der kommer det fram at flere har opplevd akkurat det samme som familien fra Sørum.

Reddende engel

På busstoppet står det tilfeldigvis også et par jenter som har fått med seg det som skjer. En av dem er Sunniva Ranie Gundersen. Hun er der sammen med en venninne. De skulle ta farvel med Arnes datter Sarah Elise. Resolutt griper Sunniva telefonen, ringer sin far Rainer og forklarer hva som har skjedd. Han kaster ikke bort tida, men låner sjenerøst bort sin brors minibuss slik at alle på busstoppen kommer seg til Evenes og rekker flyet.

Arne Johnny Kristiansen skryter hemningsløst av befolkningen i Kongsvik.

-– Det er helt utrolig for en sørvis vi opplevde. Her får vi låne en bil, med beskjed om at det er bare å sette den fra seg på Evenes, så skal eieren hente den ved anledning. Det er nesten for godt til å være sant. Takket være de fantastiske menneskene kom vi oss hjem til rett tid, og rakk både skolestart og legetime, sier rørleggeren fra Sørum.

Den erfarne bussjåføren så kun tre ungdommer stå med ryggen til da han passerte busstoppet i Kongsvik.

Han har også forsikret ledelsen i Boreal Travel at han ikke så noen gi tegn om at han skulle stoppe, at noen vinket på han i bakspeilet, eller at han ble stoppet av en annen bil etter Kongsvik.

Det sier Frode Elverum divisjonsleder Fly- og Ekspressbuss i Boreal Travel.

– Han har i flere samtaler med meg forsikret at han ikke ble stoppet av noen bil mellom Kongsvik og flyplassen. Han er veldig lei seg, og sier at hadde han sett at noen ga tegn til at de ville være med, hadde han selvfølgelig stoppet. I selskapet har vi spesielt stort fokus på at de som skal være med flybussen, blir med. Det er sterkt beklagelig hvis vi er årsaken til at noen ikke kommer med flyet, sier han.

– Skal til bunns i saken

Elverum vil uansett beklage sterkt at noen, som skulle nå et fly, ble forbikjørt sist onsdag i Kongsvik.

– Vi har stor fokus på at alle som skal med bussen blir med. Sjåføren sier også at hadde han sett kofferter ville han stoppet, for det er sjelden i Kongsvik, sier han.

Divisjonslederen sier de ikke er ferdig med denne saken, og etterlyser nå passasjerer som var på bussen.

– Jeg vil komme til bunns i denne saken. Vi må finne ut hva som har skjedd, sier han.

Han forteller at sjåføren, som er i slutten av 50-årene, har kjørt buss i over 30 år.

– Dette er meget flink sjåfør. Vi har aldri fått klager på han, så dette skjønner vi ingenting av, sier han.

Situasjonsbeskrivelsen til familien, bilisten som stoppet bussen og øvrige vitner er så forskjellig fra sjåførens opplevelse at man kan tro at det ikke er en annen buss.

– Vi har sjekket registreringsnummeret på bussen og klokkeslettet den passerte Kongsvik. Dette stemmer og er sikker på at dette er riktig buss, sier Elverum.

Folk må gi tegn

Uten at han kan si det har skjedd i dette tilfellet, opplever sjåførene ofte at folk står med nesen i mobiltelefonen og ikke ser bussen som kommer.

– I dag er det slik at skal du med bussen, må du gi tegn. Gir du ikke tegn, kjører den forbi. Derfor er mobilbruken blitt et problem, for vi ønsker å ha flest mulig passasjerer med oss, sier han.

Elverum sier akkurat denne bussruten har de siste to årene hatt en positiv passasjerutvikling.

– Jeg håper den aktuelle familien som ikke ble med bussen ta kontakt slik at vi kan få snakke med dem, sier han.

Arne Johnny Kristiansen er fortsatt rystet etter at han og familien ble frakjørt av flybussen. Foto: Privat