Det har tatt sin tid. Men til gjengjeld slår Hålogaland Ressursselskap virkelig på stortromma når de først hiver seg rundt for å gi brukerne et skikkelig tilbud. Under tak, delvis innendørs, har de lagt opp til en stor asfaltert loop inne på området på Stangnes. Der kan privatkunder med avfall i biler eller på hengere kjøre dette helt fram til stasjonene for de respektive typer avfall. Det blir så lagt direkte i den rette container av kunden, ferdig kildesortert. Loopen er enveiskjørt, og det er plenty med plass.

Grovt

Servicetorget er laget for privathusholdninger. Næringslivet har sin egen avfallsordning, og skal fortsatt bruke denne. Typen avfall torget er laget for, er såkalt grovavfall. Kort sagt alt som i mengde og størrelse kanskje ikke passer så godt i dunken «brennbart avfall», som husholdningene allerede har. Dette gjelder også matavfall. Folk som eksempelvis tømmer en gammel fryser – eller har et par sekker med råtne poteter som skal vekk, kan med fordel oppsøke servicetorget, påpeker Hienn.

– Alle må lære seg å kildesortere i langt større grad enn de fleste av oss gjør i dag. Kravene til de som tar imot avfall blir stadig skjerpet. De vil ha «rene varer». Ikke en kompott av alt mulig.

– Mitt ønske er at det skal bli en vane for folk å ta med grovavfallet sitt til Stangnes. Gjerne ganske så ofte, før det vokser til å bli et stort tilhengerlass, poengterer hun.

Voldsomt spekter

Hva kan så leveres på servicetorget? Det er stort sett alt du kan tenke deg. På et eller annet punkt i loopen finner man stasjoner for blant annet: Impregnert materiale, trevirke, jernskrammel, møbler, Glass- og metallemballasje, vinduer, tekstiler, gipsplater, kabler, papir, papp, folie, dekk med og uten felg og elektriske apparater.

I tillegg kommer avfall som kommer til å bli lagret utenfor hovedbygningen, men fremdeles være en del av servicetorget. Der finner man blant annet stasjoner for maling, batterier, asbest og annet definert som farlig avfall.

Hvem betaler?

– Nå som kundene skal både kildesortere og frakte avfall selv til Stangnes, får de vel en saftig nedgang i renovasjonsavgiften?

– Nei. Kostnadene med å gjenvinne, samle inn og håndtere avfall er store. Det krever mange ansatte, dyre maskiner, bygninger plass og kompetanse.

– Noen må betale, og det er de som produserer avfallet som må bære disse kostnadene, forklarer Hienn.

Kubikk

– Hva koster det å bruke servicetorget?

– Alle husholdningen har fått et HRS-kort i posten. Det må de ha med seg til servicetorget. Har du mistet det, så ta kontakt med oss, så får du et nytt.

– Kortet garanterer fri leveranse av opp til seks kubikkmeter avfall per kalenderår. Ut over det betaler kundene en fastpris per kubikk for grovavfall. Det er ikke avskrekkende summer vi snakker om, mener Hienn.

Det påløper ingen kostnader med å levere såkalt «farlig avfall». Dette er eksempelvis ting som: Maling, olje, lim, lakk, syrer, telefoner, el-verktøy, batterier, pc-er, bølgepapp, blandede metaller, kreosotholdige materialer, CCA-impregnerte materialer, PCB-vinduer og asbest,

Dimensjoner

Eneste restriksjon er mengde målt i kilo. For det aller meste farlig avfall er det maks 1000 kilo. Ingenting av dette blir regnet inn i de seks kubikk privatkunder har til rådighet. Bruker man servicetorget jevnlig, så skrot ikke hoper seg opp hjemme, er sjansen mindre for at man må ut med ekstra penger. De seks kubikkene fornyes når hvert kalenderår innledes.

– Vi mener løsningen vår er godt dimensjonert på mengde. Vi snakker tross alt om husholdninger. Hver enkelt av dem har ikke det leveringsbehovet mange næringsaktører har. Ordningen bør være overkommelig for de aller fleste, også økonomisk, mener HRS-direktøren.

Smørøyet

Miljø- og forvaltningssjef Line Dalhaug påpeker viktigheten av kildesortering i et større perspektiv.

– Når vi forbruker en ressurs som er helt eller delvis gjenvinnbar, er samfunnet nødt til utnytte ressursen maksimalt. Om det er to, tre eller flere ganger varierer. Men poenget er at vi økter utnyttelsesgraden.

– For å kunne gjenbruke er vi så avhengig av effektiv kildesortering. Gamle ordninger var lite effektive. Nå som kundene selv overtar mer ansvar på den biten, øker sjansen for at vi får utnyttet ressursen flere ganger. Et helt fenomenalt miljøtiltak, sier Dalhaug.

Hun mener anlegget plassering på Stangnes, noen steinkast vekk fra der mesteparten av befolkningen i Sør-Troms bor og jobber, er perfekt. I sammenheng med åpningen av servicetorget utvider HRS åpningstiden på anlegget. Informasjon om dette blir sendt i posten til folk, opplyser selskapet.

Administrerende direktør Kirsti Hienn, ingeniør Sindre Botnmark og miljø- og forvaltningssjef Line Dalhaug i HRS. Foto: Kjell Magne Angelsen
Avfallet sorteres og legges i denne typen container.
Hver stasjon på torget er behørig merket.
Servicetorget er designet for grovavfall. Ting som er litt for stort og tungvint å lempe i containeren hjemme.
Det er plenty med plass til både biler, tilhengere og folk i det nye servicetilbudet til Hålogaland Ressursselskap.
Nesten alle typer avfall kan leveres, inkludert trevirke, som har sin egen stasjon i torget, demonstrerer Sindre Botnmark.
Her, under tak i denne bygningen på Hålogaland Ressursselskaps område på Stangnesbasen finner du mesteparten av det nye servicetorget, forteller miljø og forvaltningssjef Line Dalhaug (t.v.), administrerende direktør Kirsti Hienn og ingeniør Sindre Botnmark fornøyd.