Hendelsen skjedde tidligere i sommer. Den ansatte ble suspendert, men er nå tilbake i den aktuelle barnehagen.

Det som skal ha skjedd er at noen barn lekte på ett av rommene i barnehagen. De skal ha bråket, og den aktuelle ansatte ga beskjed om at de skulle slutte å bråke. Ungene lekte etter hvert med samme støynivå, og den ansatte skal da ha gått inn på rommet og sagt at hun kom til å stenge det.

Kastet lekebil

– En gutt tok da en liten lekebil og kastet etter den ansatte. Han traff henne i hånda, og den ansatte ble da så sint at hun smekket til gutten i ansiktet, forteller en av de som har tatt kontakt med Harstad Tidende.

Den ansatte skal så ha blitt suspendert, men er nå tilbake i jobb.

– Vi er mange voksne som synes at vedkommende har sluppet altfor billig fra hendelsen. Flere barn var vitne til det som skjedde, sier de foresatte.

De hadde i det minste forventet at den ansatte var blitt omplassert til en annen barnehage slik at ungene kan føle seg trygge.

– Vi har stor forståelse for at de ansatte må irettesette barn. Men vi reagerer kraftig på fysisk avstraffelse. Flere foreldre føler seg hjelpeløse og opplever at de ikke er tatt på alvor, sier foresatte.

Info fra kommunen

Den aktuelle kommunen sendte følgende brev til foresatte i barnehagen:

«Informasjon til foresatte vedrørende uheldig hendelse i NN barnehage

Den involverte en ansatt og et barn. Dette er en hendelse som ikke skal skje.

Saken er grundig vurdert av kommunen og også sammen med eksterne fagmiljø. Saken er håndtert i henhold til kommunens prosedyrer.

Både den ansatte og det barnet som var direkte involvert og barnets foresatte er fulgt nøye opp av styrer/kommunen.

Kommunen har i dette arbeidet også søkt bistand fra eksterne fagmiljøer og fulgt de råd disse har gitt.

Barnehagestyrer har snakket med foreldrene til de andre barna som var til stede.

I henhold til målsetting i rammeplan skal barnehagen være en trygg plass for barn. NN kommune anser med de tiltak som er gjennomført at dette er oppfylt.

Den ansatte kommer tilbake på jobb etter ferien.»

Alt etter boka

Kommuneledelsen i den aktuelle kommunen mener de har håndtert saken helt etter retningslinjene, da den uønskede hendelsen oppsto.

Kommuneledelsen forklarer til Harstad Tidende at da de ble orientert om hendelsen umiddelbart etter at det hadde skjedd, la de bort alt annet og satte inn alle ressurser for å håndtere dette på riktig måte.

På spørsmål om hvordan de kan la den ansatte fortsette i jobben etter episoden, svarer de:

– Alle må være trygge på at vi har gjort ei forsvarlig saksbehandling og vurdering i saken. Vi søkt råd fra alle aktuelle faginstanser og fått saken vurdert av disse eksterne fagmiljøene som er for eksempel KS, Barnehuset og bedriftshelsetjeneste. Vi har håndtert saken på bakgrunn av de faglige rådene, og fulgt de rådene vi har fått. Saken er håndtert situasjonsbetinget uavhengig av hvem den ansatte er, og graden av alvorlighet er vurdert nøye, sier kommuneledelsen.

Av personalmessige hensyn kan de ikke gå inn på detaljer i saken, men tar den på største alvor.

Kommuneledelsen har ikke selv fått henvendelser om barn som kan være engstelige for å gå i barnehagen, selv om de har åpnet opp for at alle kan ta kontakt med både kommuneledelsen og ledelsen i barnehagen.

– Vi vil snarest invitere til et foreldremøte for å gi anledning til å snakke med oss, fordi vi tar dette på største alvor. På generelt grunnlag har vi ansvar for at ingen skal være engstelig for å gå i barnehagen, så vi håper de som eventuelt er bekymret tar kontakt. Vi skal drive gode barnehager, så det skal folk slippe å bekymre seg for, men om en hendelse skjer så må vi håndtere den etter retningslinjene. Saken er tatt på alvor hos oss fra første dag, og er løst etter prosedyrer og faglige råd. Vi synes vi har håndtert saken forsvarlig, grundig og godt fra dag en, både for barnet, foreldre og den ansatte, sier de.