Dette ifølge leverandøren Eaton. Stangnes videregående skole er blant syv skoler i Norge som mottar smarthuskomponenter gratis. Utstyret har en verdi på 185 000 kroner, og i første omgang deler strømstyringsselskapet Eaton ut løsninger for totalt 1,3 millioner kroner, heter det i en pressemelding.

xComfort heter den trådløse smarthusløsningen som elevene får ta i bruk under utdanningen.

- Målet er at det skal være gøy og lærerikt for elevene å lære om hvordan man kan integrere smarthus applikasjoner for en enklere, tryggere og mer miljøvennlig hverdag, skriver leder av Eaton i Norge, Jon Helsingeng.

- Dette vil gjøre overgangen fra utdanning til arbeid lettere. Ved å både ha en praktisk og teoretisk tilnærming blomstrer forhåpentligvis engasjementet blant elevene og læringsutbytte blir større, sier Helsingeng.

xComfort er et trådløst smarthussystem som lar deg styre huset ved hjelp av mobilen. Dette inkluderer blant annet belysning, varme, TV og lydanlegg, overvåkningskameraer, samt en rekke andre muligheter. I prinsippet kan alt som går på strøm kobles til xComfort.

Lærere ved elektrolinjen på Stangnes VGS vil på forhånd kurses i hvordan systemet er bygget opp, slik at de kan veilede elevene i eksempelvis å programmere boligens lys- og varmestyring.

Omtrent 900 installatørbedrifter i Norge er sertifisert for å installere xComfort. Eaton kurser opp imot 350 elektrikere i året for installasjon av systemet.

Smarthusteknologi er smart styring av eksempelvis belysning, oppvarming, solskjerming, klimaanlegg og sikkerhet. Ved hjelp av et kontrollsystem kan boligeiere enkelt holde oversikt over boligens smarte funksjoner, og sette huset i ulike modus, som hjemme, borte eller bortreist. Man kan for eksempel se hvor mange vinduer som står åpne og hvor mange lyskilder som er på. Man kan også holde øye med energiforbruk og eventuelle overvåkningskamera, oppdage eventuelle vannlekkasjer og overvåke strømtilførsel til temperatursensitive enheter, som for eksempel kjøleskap og jacuzzi.

Eaton er et strømstyringsselskap som hadde en omsetning på USD 20,4 milliarder i 2017. Selskapet har ca. 96,000 ansatte og selger produkter til kunder i mer enn 175 land.

Lærerne ved elektrolinja på Stangnes videregående skal kurses i bruken av utstyret. Foto: Arkiv - Tore Skadal