I år markerer Bakgården sin tiende festival med ny og større scene på nytt område. Dagen før det hele starter er det langt fra ferdigrigget foran kinoen der publikum og arrangører får større plass enn noen gang å boltre seg på.

Målet med flyttingen fra den gamle bakgården er at folk skal få en bedre opplevelse, sier festivalsjef Jan Santocono.

– Det skal bli lettere for folk å kule han. Vi har ikke hatt nok sitteplasser, og det får vi mer av her. Noen drar på festival for å snakke med kjente, og musikken kommer mer i bakgrunnen. Målet er å gjøre det bedre for alle grupper, sier han.

Fremdeles stemning

Selv om festivalen har mer plass å boltre seg på, får gjestene og artister fremdeles den intime bakgårdsrammen rundt det hele.

– Vi har nå også muligheten til å sette opp et stort telt hvis det skulle regne, men værmeldingen ser bare bedre og bedre ut, sier Santocono.

Onsdag brukte han dagen på å svare på store og små spørsmål fra staben.

Et nytt festivalområde byr også på noen nye utfordringer.

– Alt er nytt, blant annet må vi forholde oss til helt andre gårdeiere. Det er spennende, men de fleste er kjempepositive til å være med på å skape liv og røre i byen.

Skryter av frivillige

10-årsjubileet er stort, sier festivalsjefen som allerede er i kose-modus.

– Nå er den tunge jobben med all planlegging av bookingen, infrastruktur og så videre gjort. Nå har jeg festivalstemning og det er godt å se at alle brikkene faller på plass.

Men ikke alt lar seg planlegge.

– Vi er også spente. Det blir gøy å se hvor folk kommer til å stå og hvordan området blir benyttet i praksis.

Festivalen startet som et studentprosjekt i 2009. Det første året ble festivalen arrangert i mai. Harstad profileringspool støttet festivalen økonomisk det første året, og besluttet å kjøpe konseptet.

Sceneriggen til Bakgården er den største noen sinne. Slik ser den ut bakfra, der man tydelig ser at den ligger i en bakke. Foto: Andreas Isachsen