Anna Rogde gikk i fraktefart fra Kjøtta i 1920, og tiåret har derfor blitt rammen for båtens 150-årsjubileum som for alvor starter denne helga.

– Vi la jubileet til Bakgårds-helga siden vi vet at det da kommer folk til byen, sier Katie Payne ved Sør-Troms museum.

Hun sier at jubileet fortjener oppmerksomhet.

– Det er helt unikt i verdenssammenheng at en båt blir 150 år. Vi bruker nå muligheten for å skape blest om Anna Rogde siden mange ikke vet så mye om båten og den unike historien, sier hun.

Fullbooket båt

Torsdag er barnas dag på Anna Rogde. Tre seilaser på 45 minutter hver går fra kulturhuskaia i løpet av dagen.

60 personer har meldt seg på morgenseilas med Anna Rogde lørdag. Alle stiller med antrekk du kunne se på 1920-tallet.

– Seilasen er fullbooket, men så kommer vi til Harstad havn der det åpner med salutt og etter hvert blir det konsert og allsang. På kaia blir det bodsal, vrimling, hest og vogn, bil fra 1920, dans og lek for barn og åpen båt, sier avdelingslederen.

Arrangørene har timet dette med Bakgården slik at folk kan dra fra familieshowet i sentrum til kaia.

Ønsker flere frivillige

I år har Sør-Troms Museum fått ny skipper og 10 nye frivillige, men håpet er å styrke antallet mannskaper og gjøre økonomien enda sterkere på sikt.

– Når det er festival og mange i byen var ledelsen av Bakgården positive til å hjelpe oss til å nå enda flere, sier Payne.

Festivalsjef Jan Santocono sier at han tente på ideen.

– Vi fyller byen med folk og det er fint at Anna Rogde også får nyte godt av dette. Nå gleder vi oss masse til begge arrangement, sier han.

I Sør-Troms museum er planene for å skaffe mer blest, penger og mannskap til båten klar.

– Vi vil fortsatt gjøre positive ting for byen og regionen. Da satser vi på at vi får enda mer hjelp. Jeg tror på en slik strategi i stedet for å trekke oss tilbake og surmule.