– Det er stor interesse for å dyrke her i regionen. Det er interesse for forskjellige bærkulturer, og mange nye som starter opp her. Det er absolutt et potensial i markedet, og bær selges lett, sier rådgiver Stanislav Strbac fra Norsk Landbruksrådgivning Viken.

Han var hentet sørfra til bærprodusentene Marianne og Frode Vik sin gård i Kvæfjord, for å lære bort kunnskaper om jordbærplanter, og dyrking i «table top», som betyr at man dyrker jordbærene på hevede, smale bord.

Arving til Stormo-gården

På kurset deltok Irmelin Stormo som skal overta foreldrenes gård i Gratangen. Hun vil starte med jordbærproduksjon neste sesong.

– Jeg kommer nok til å begynne med cirka ett mål slik foreldrene mine gjorde. Når jeg får erfaring kan jeg utvikle det videre. Det koster jo litt å investere, sier Irmelin Stormo.

Mamma Bodil Stormo deltok på kurset med datteren.

– Vi drev selv med jordbær på gamlemåten inntil ugresset tok over, smiler hun.

Nå er hun med for å støtte datteren i overtakelse av gården.

– Det er kjempebra med fagdag for da får vi mye informasjon. Jeg skal hjelpes til med bærproduksjonen selv om jeg slutter med gårdsdrift, sier hun.

De to syntes det var veldig inspirerende å lære av både eksperten sørfra, og andre lokale produsenter.

Fornøyd med jordbær-året

Bærprodusent Frode Vik i Kvæfjord er fornøyd med årets salg av jordbær.

– Det har vært kurant å selge unna. Alt er stort sett solgt direkte her fra gården, sier Vik.

Han mener det ser ut til å løsne med salg av andre bærsorter, som solbær og stikkelsbær.

Vik er glad for at så mange bærprodusenter dukket opp på fagdagen.

– Det er artig å få kolleger i nærområdet. Vi bærprodusenter ser ikke på andre som konkurrenter. Når vi blir flere drar vi hverandre opp, og skaper fremgang.

Bærekspert Stanislav Strbac liker godt kvæfjordbærene, som han testet grundig i fjor.

– Da var de virkelig gode! Det er noe med klimaet her, og treg utvikling som gir den gode smaken. Jordsmonn og lyset utvikler også smaken.

Irmelin Stormo var på lærebenken på fagdag om bær sammen med mamma Bodil Stormo. Hun skal overta foreldrenes gård i Gratangen og starte med jordbærproduksjon.
Stanislav Strbac og hagebruksrådgiver Ingrid Myrstad i Norsk Landbruksrådgiving Nord-Norge diskuterte tekniske utfordringer med bærproduksjon.