Festivalgeneral Jan Santocono og Jan Arne Kristiansen hos reklamebyrået Vizuelli tente umiddelbart på forslaget, og har siden jobbet iherdig med ideen.

Blant annet ble Guinness Book of Records kontaktet for høre hva som skulle til for å få klesklypa registrert som verdens største, forteller Santocono og Kristiansen.

– Politiet skal kontrollmåle

– Og nå foreligger det synlige og særdeles solide beviset på at rekorden er et faktum: Ei gigantisk klesklype, verdens største laget av heltre, med de vitale målene, på 3,75 meter lang, 70 centimeter høy og 45 centimeter bred.

– Vekta er like i overkant av 500 kilo, og når politiet har fått kontrollmålt klesklypa, vil Bakgårdens kjennemerke bli godkjent av Guinness som verdens største klesklype i ”solid wood”, sier de to.

– Vi skal lage en enda større

– Klesklypa har blitt selve symbolet for Bakgården. Den utgjør A`en i logoen. Vi mente at den måtte bli enda mer synlig. Vi fant et bilde på nett av en stor klype som sto oppreist, og tenkte:

– Den var stor, men vi skal få laget en enda større, forteller Santocono og Kristiansen.

Eneste på 69 grader nord

Men veien fram til ferdigstillelse av klypa har ikke vært den enkleste, kan Torgeir Hjalte hos Sæteråsen sag og høvleri fortelle.

– Trær av den størrelsen som krevdes for å få laget en så stor klesklype finnes ikke så langt mot nord. Med ett unntak;

– På Åse i Risøyhamn visste skogbrukssjefen i Sortland kommune at det fantes en del svært store sitkagrantrær.

– Antakelig er disse de eneste på denne breddegraden, 69 grader nord, som har denne dimensjonen.

– Han satte meg i kontakt med skogeier, som bidro til at vi fikk felt de to store grantrærne, forteller Hjalte.

– Ikke hver dag

Han fikk tømmeret i hus for noen uker siden, og har jobbet intenst de siste to-tre ukene med å ferdigstille produktet.

– Det er ikke hver dag vi har hatt så stort tømmer på benken hos oss.

-Jeg startet grovsagingen av stammene for om lag tre uker siden, deretter måtte de ligge en stund i trelasttørkeren før jeg begynte å smi dem til.

– Det var da det nitide arbeidet starter, med sirkelsag, høvel og slipeskive. Så langt har jeg brukt om lag tredve timer på klypa, og enda gjenstår det en del arbeid, sier Hjalte.

Første verdensrekord

Jan Santoccono blir nærmest målløs da han får se klypa for første gang i full størrelse.

– Det er en stor bonus for oss at vi nå får registrert dette som verdens største klesklype. Så vidt vi vet er det aller første gang at Harstad står registrert i Guinness rekordbok med en verdensrekord.

– Men dette hadde ikke vært mulig uten de mange som kostnadsfritt har bidratt til å realisere dette prosjektet. Både Sæteråsen, skogeier, Sparebankstiftelsen Harstad Sparebank, Sortland kommune og Harstad Stålmontasje viser med all tydelighet at poolens motto om å seire ved å dele lever i beste velgående.

Verdens største klesklype blir avduket i forbindelse med gratisarrangementet på torget i Harstad fredag formiddag. Etter det blir den flyttet inn på festivalområdet, der arrangørene tror den vil bli et yndet fotomotiv i de tre dagene festivalen varer.

størst: Jan Arne Kristiansen(t.v.), Torgeir Hjalte, Jan Santocono og Børge Hoseth med klesklypa som bidrar til at Bakgården og Harstad blir notert i Guinness Book of Records med verdensrekord. Foto: Andreas Isachsen Foto: Andreas Isachsen