De viser tall fra Studentsamskipnaden i Harstad, da det mandag var innrykk av 250 studenter ved UiT Harstad.

– Vi har i lang tid jobbet med et prosjekt med studentboliger på tomten som Statsbygg eier i Havnegata, sier Per Gunnar Johnsen, leder for Norges Arktiske Studentsamskipnad Harstad.

– Akkurat nå ser det veldig mørkt ut med tanke på at prosjektet skal rulle videre. Den pågående prosessen ser ut til å ha stoppet noe opp, sier Johnsen, om hva UiT Harstad og prosessen med å skaffe flere studentboliger i nærhet til Studiestedet i Havnegata.

Det har over flere år vært en prosess der en har sett på muligheten for et større bygg med blant annet Studentboliger i Havnegata 11. En tomt som eies av Statsbygg.

Ordner selv

– Ved utgangen av forrige semester hadde vi 15–20 studentboliger tilgjengelig for våre rundt 250 nye helårsstudenter. Vi er pliktig til å gi studenter fra utlandet en plass å bo i første tildeling av studentboliger. Deretter må vi prioritere de som er nye tilflyttere til byen.

I fjor måtte Studentsamskipnaden ta i bruk Sama sykehjem for å skaffe tak over hodet til nær 10 studenter som sto uten tak over hodet ved studiestart.

– Den gang fikk vi hjelp av Harstad kommune. Men nå er bygget under renovering og er derfor ikke tilgjengelig, sier Johnsen.

– Vi har i løpet av årene opparbeidet et meget bra nettverk av huseiere som leier ut rom til studenter. De bidrar til å dekke en god del av behovet som en har her i Harstad for å skaffe tak over hodet til våre studenter ved UiT Harstad, sier Johnsen.

Priser

– Som studentsamskipnad er det ønskelig å kunne tilby studenthybler til en gunstig pris. Vi vet at en student har rundt 8.000 kroner å rutte med hver måned i stipend og studielån. Hvis en da må bruke fra 6.000 kroner og mer for å bo hver måned, så blir det ikke mye igjen for studenten til mat og livsopphold, sier Per Gunnar Johnsen.

Med tanke på at det er rekordsøknad til studier ved UiT er det viktig å ha en prosentandel på studentboliger ved studiestedene. Akkurat nå mener flere at en henger etter ved campusen i Harstad.

Også ordfører Marianne Bremnes uttrykte sine bekymring til toppledelsen på første rad ved åpningen av UiT Harstad mandag. Hun var klar på at Harstad kommune stilte opp, og da var det ønskelig at UiT og Statsbygg også var med på fremtidige utbyggingsprosjekter av studentboliger i Harstad.

– Jeg håper at Statsbygg og UiT kan få fart på planene som i dag eksisterer. Vi trenger flere studentboliger her i byen. I det planlagte prosjektet i Havnegata er det snakk om 100 studenthybler. Det vil hjelpe mye for våre studenter, sier Even Aronsen, leder for Campustinget ved UiT Harstad.