Hendelsen skjedde i Tovik i Skånland sent lørdag kveld 16. september i fjor. Mannen hadde over 1,5 alkoholpromille da han mistet kontrollen over kjøretøyet med passasjer i bilen. Begge to fikk til dels alvorlige bruddskader i ryggen.

Promille

Fire timer etter ulykken fikk politiet målt alkoholpromillen. Da viste den 1,52. Et menneske forbrenner cirka 0,10 prosent av alkoholpromillen per time. Han var med andre ord godt påseilet på det tidspunktet da fyllekjøringen skjedde.

Rettssaken gikk som en såkalt tilståelsesdom i Trondenes tingrett 8. august. Tilståelsesdom innebærer at mannen har status som siktet, kontra tiltalt. I retten erkjenner siktede skyld og forklarer seg. Vanligvis er bare dommeren og et rettsvitne til stede. Dom faller gjerne samme dag.

Straffepåstand

Mannen var siktet for brudd på vegtrafikklovens paragraf 31: «for å ha ført motorvogn når han var påvirket av alkohol (ikke edru) eller andre berusende eller bedøvende midler».

Påtalemyndigheten foreslo en straff på 30 dagers ubetinget fengsel, og 44.000 kroner i bot.

Da siktede ble gjort kjent med påtalemyndighetens forslag til straff, ga han uttrykk for at han ønsket fotlenkesoning, samt at boten ble oppdelt i avdrag.

Ubetinget

Sorenskriver Kirsti Ramberg samstemte i straffepåstanden fra påtalemakten. I tråd med vegtrafikkloven ble siktede også idømt tap av føreretten for et tidsrom av tre år. Retten la til grunn at mannens promille på ulykkestidspunktet var et sted opp mot 2, og høypromillen i kombinasjon med trafikkuhellet medfører lang tapstid.

. Når promillen overskrider 1,5 er regelen at det skal anvendes ubetinget fengselsstraff. Straffen bør variere fra 21 til 36 dager.

Fradrag

Til siktedes fordel i straffeutmålingen kom at han har erkjent forholdet, og at saken har hatt lang liggetid hos politiet. Siden førerkortet ble beslaglagt på stedet, får han fradrag på tapstiden for de månedene som har gått siden september 2017.