Når Bakgårdsmarkedet åpner sine salgsboder fredag klokken ti, vil 50 ulike utstillere legge beslag på de totalt 70 plassene som er satt av til årets marked.

Og for første gang siden 2012 er deler av markedet flyttet tilbake til selve bakgården, som de seneste årene har vært prioritert brukt som konsertarena.

– Noen gjengangere, noen nye

– Vi har jaget ut artistene for å gi utstillerne den beste plassen, sier markedsansvarlig Maria Henriette Nygård spøkefullt.

Hun lover et marked med et bredere utvalg enn noensinne.

– Det kommer utstillere fra blant annet Oslo, Lofoten, Vesterålen, Troms-Innland, pluss en rekke lokale og regionale aktører.

– Flere av utstillerne er gjengangere som kommer tilbake år etter år, mens andre kommer for første gang. Blant annet kommer «Hengekøyemannen», som ikke har vært her tidligere. Det er sikkert unødvendig å si hvilke produkter han tilbyr, sier Nygård.

– Målet er 10.000 besøkende

– I tillegg vil alt av produkter fra sykler og kunst, til lefser, thaimat, bakervarer, grillmat og gourmet tilbys. Til og med biler vil tilbys for salg fra to ulike bilforhandlere.

Og som alltid vil en rekke frivillige lag og foreninger vise fram hvilke ulike interesser de kan friste med, sier hun, og legger til at målet er at 10.000 mennesker finner veien til årets marked.

– Det er det samme antallet som var innom i fjor.

Fremtidens kremmere

Også i år vil det bli et eget barnemarked, som lørdag vil holde til på torget.

– Her har vi rigget til totalt 16 stands der barna kan selge alt fra leker, klær, kaker, saft og ulike hjemmelagede ting.

– Vi har vektlagt et ekstra fokus på gjenbrukstankegangen, og håper barna finner fram masse ting de kan la andre bruke, fremfor å kaste disse.

– Og kanskje noen av de som lager sin egen butikk blir fremtidens kremmere, sier Nygård, som også har et eget tilbud rettet spesielt mot barna fredag.

Konsert på torvet

– Da tråkker vi til med et eget arrangement for de minste fra en egen scene midt på torget. Her blir det konsert klokken 11.00 med Harald Troøyen, trommegruppa i Hærens Musikkorps, og kanskje kommer også Mirre og Max, sier Maria Henriette Nygård.